Profesor de economie mondială: Poporul român nu mai e în situaţia să poată fi cumpărat cu o găleată şi cu un kg de mălai
Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a afirmat, la postul B1 TV, că votul dat de către români în turul 1 anulat la alegerile prezidenţiale, în alegerile parlamentare, arată că poporul nu mai este în situaţia de deprivare severă în aşa fel încât să poată să fie cumpărat cu o găleată şi cu un kilogram de mălai.
Jurnalistă: Intrăm într-o nouă etapă de campanie electorală, cea pentru alegerile prezidenţiale. Vedem că, în aceste momente, pericolul este cu totul altul faţă de până acum şi întrebarea este dacă vom vedea aceste reforme până în momentul în care vor avea loc alegerile prezidenţiale. Asta în contextul în care, într-adevăr, ar fi un start: mai puţine ministere, se vor desfiinţa anumite agenţii, s-au stabilit alte chestiuni de principiu, fiecare minister va avea cel mult 2 secretari de stat, vor fi reduse mai multe comisii, inclusiv în Parlamentul României.
Christian Năsulea: Din punctul meu de vedere, votul pe care l-am văzut dat de către români în turul 1 anulat la alegerile prezidenţiale, în alegerile parlamentare, este un vot care confirmă ceea ce mulţi specialişti spuneau de multă vreme, şi anume că poporul român nu mai este în situaţia de deprivare severă la nivel general al populaţiei, în aşa fel încât să poată să fie cumpărat cu o găleată şi cu un kilogram de mălai. Poporul român acum a ajuns la un nivel de bunăstare care îi permite să ceară altceva, să ceară management de calitate, să ceară nişte politicieni care să aibă o idee mai clară.
Jurnalistă: Ne uităm în ce direcţie a mers votul, management de calitate, Călin Georgescu... Până la urmă am văzut care a fost discursul lui Călin Georgescu, vorbim despre pasaje întregi citate din filme, cum ar fi Stăpânul Inelelor, inclusiv un citat din Nicolae Ceauşescu.
Christian Năsulea: Din punctul meu de vedere, votul a fost acordat către Călin Georgescu pentru ca oamenii n-au ştiut suficient, nu au fost informaţi, n-au avut timp să afle ce este cu acest candidat, pentru că televiziunile nu i-au dat suficientă atenţie, media în general nu i-a dat atenţie, pentru că nu credeam niciunii, nici noi în zona de analiză, nici oamenii din media nu credeam că va fi un candidat care să fie relevant statistic în momentul în care oamenii vor merge la vot.
A fost o surpriză pentru toată lumea şi, din acest motiv şi din datele care încep să vină acum, se pare că românii au început să se lămurească, o bună parte dintre ei, cu privire la faptul că nu existau nişte soluţii reale în agenda, în programul pe care îl propunea Călin Georgescu, pentru că erau foarte multe promisiuni care însă aveau şi mai puţină acoperire decât promisiunile făcute de alţi lideri politici sau de alte partide politice. Realitatea este că acesta e genul de alegeri în faţa căruia ne aflăm.
Avem diverse tipuri de promisiuni cu grade de credibilitate mai mici sau mai mari, în general mai mici. Însă rolul nostru ca cetăţeni este să încercăm să ne dăm seama care sunt politicienii care au cele mai mari şanse să realizeze cele mai multe lucruri de care noi avem nevoie.