Fritz: Un guvern cu mai multe partide decât e necesar, fără să existe un plan clar, nu este stabil

Dominic Fritz (Facebook/dominicprimar)
Andrei Popescu
18.12.2024

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz a declarat, marţi seara, la Digi 24, că un guvern cu mai multe partide decât este necesar nu va fi “stabil” dacă nu va exista un plan foarte clar cu ceea ce vrea să facă. El a făcut remarcile în contextul în care PSD, PNL şi UDMR au majoritate atât în Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, punând sub semnul întrebării potenţialul rol al USR în viitoarea coaliţie de partide pro-europene.

“Eu cred că şi la celelalte partide există păreri foarte împărţite, au fost voci foarte puternice ale PSD-ului, de exemplu, care au spus din start că un partid dintre cele pro-europene trebuie să fie în opoziţie şi în continuare întrebarea este: bun, UDMR, PSD, PNL au o majoritate de voturi şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, deci pentru ce mai este nevoie de USR?

Şi dacă răspunsul este: e nevoie de USR doar ca să bifăm, cumva, un criteriu de mai băgăm nişte pro-europeni, fără să fie clar care sunt reformele care îmbunătăţesc viaţa românilor, atunci asta nu este o formulă stabilă. Un guvern cu mai multe partide decât este necesar, fără să existe un plan foarte clar ce vrea să facă acest guvern, nu este un guvern stabil şi credem cu toţii că România are nevoie acum de acest guvern stabil”, a precizat Fritz, citat de News.ro.

De asemenea, Fritz a afirmat că USR are nevoie de “o bază foarte clară” şi de “cifre” în ceea ce priveşte planurile economice, adăugând că, “dincolo de a scrie ceva pe hârtie, trebuie corelat cu o propunere de buget pentru anul viitor şi asta este ceea ce nu vedem şi asta ne îngrijorează”.

Totodată, întrebat care este măsura la care USR nu renunţă în ceea ce priveşte programul de guvernare, Fritz a menţionat reforma justiţiei, a Curţii Constituţionale şi a serviciilor de informaţii.

“Trebuie să avem nevoie de o reformă clară în aceste domenii şi deocamdată nu se vede nimic. […] Ce este clar pentru USR, această povară nu poate fi suportată tot de cetăţenii României, ea trebuie suportată de stat în primul, rând, un stat care acum este supraponderal, este umflat. E evident că trebuie să desfiinţăm anumite agenţii”, a continuat el.

Reamintim, în acest context, că fostul ministru USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat, luni, după negocierile de coaliţie cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul liberal al Finanţelor Marcel Boloş că aceştia “au prezentat posibile scenarii de creşteri de taxe”, adăugând că acest lucru este “inacceptabil” pentru partidul condus de Elena Lasconi.

“Domnul Boloş a aruncat nişte cifre în care nu putem avea încredere şi pe care le considerăm subevaluate faţă de nivelul real al cheltuielilor. Nu putem avea încredere pentru că în septembrie deficitul era prevăzut la 6,9% pe anul asta, apoi în octombrie era 7.9%. Şi asta este în planul de ajustare fiscală pe care guvernul l-a negociat cu Comisia Europeană. Acelaşi guvern, la 2 decembrie, pune în consultare acest OUG, prin care duce deficitul pe anul ăsta la 8,5%. Este o alba-neagră cu cifre bugetare.

Ne-au prezentat... au citit de pe nişte foi nişte cifre... după care am spus să avem o discuţie reală. Până la urmă, nu ştim execuţia bugetară pe noiembrie. Nu a venit cu ea. S-a vorbit obsesiv despre reformele fiscale care ar trebui să fie făcute anul viitor. Am întrebat ce înseamnă aceste reforme fiscale. Înseamnă creşteri de taxe sau scăderi de cheltuieli. După foarte multe insistenţe din partea noastră, au prezentat nişte posibile scenarii de creşteri de taxe, ceea ce noi considerăm că este inacceptabil. Şi nu ar trebui ca o guvernare să înceapă cu minciuni”, a spus Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor