Profesoară din Transnistria: „OSCE n-are nicio influenţă în zona ocupată” (Interviu)
alte articole
După ce la începutul lunii decembrie liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost supuşi unui interogatoriu, în prezent conturile liceului cu predare în limba română au fost blocate. Raisa Pădurean, directorul adjunct al liceului, explică într-un interviu pentru Epoch Times de ce Chişinăul şi OSCE nu iau o atitudine mai fermă împotriva abuzurilor separatiştilor.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat recent misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, acuzând „presiuni administrative” făcute de Tiraspol.
La Chişinău, Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru Reintegrare au transmis că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către autorităţile de la Tiraspol sunt inacceptabile.
Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de ”instrument de confruntarea politică care distrage atenţia mediatorilor internaţionali de la probleme mai importante”, potrivit unui comunicat al Ministerului transnistrean de Externe, citat de Mediafax. Ele susţin că au cerut o monitorizare comună a acestor şcoli, şi ca ”la 1 octombrie 2013, s-a ajuns la un acord în acest sens, însă Republica Moldova până în prezent refuză să-şi îndeplinească angajamentele”.
Epoch Times a vorbit cu directoarea adjunctă a liceului Lucian Blaga despre noile presiuni ale separatiştilor:
Cum vă explicaţi decizia autorităţilor separatiste de a bloca conturile bancare ale liceului Lucian Blaga?
Sinceră să fiu, eu mă aşteptam la ceva provocator din partea autorităţilor locale. Nu este deloc o decize favorabilă pentru ei. Cred că şi-au dat seama de prostia pe care au făcut-o. Un om puternic n-o să lupte niciodată cu copiii. Ei au dat dovadă de slăbiciune în faţa celor care luptă apărându-şi drepturile.
Ce efecte va avea această decizie? Poate fi ea anulată în justiţie?
Pentru început are efecte negative asupra noastră. Unii părinţi retrag actele copiilor, probabil sunt avertizaţi ca de fiecare dată.
Sunt blocate conturile, nu putem efectua operaţiunile bancare , nu putem hrăni copiii pentru că banii trebuie să-i transferăm unei firme din Tiraspol care alocă produse pentru alimentaţia copiilor. Cred că această decizie ar putea fi anulată în cazul în care legea ar fi pusă în “capul mesei”, dar când este vorba de dictatură nu putem spera la rezolvarea problemei.
De ce întârzie autorităţile de la Chişinău să ia atitudine şi măsuri în această chestiune?
Chişinăul tace pentru că nu vedeţi cine este la conducere? Ei acolo trag sfoara ca “racul”, ”lebăda” şi “ştiuca”. Unii au afaceri, alţii se tem să piardă relaţiile.
Chişinăul tace pentru că nu vedeţi cine este la conducere? Ei acolo trag sfoara ca “racul”, ”lebăda” şi “ştiuca”. Unii au afaceri, alţii se tem să piardă relaţiile etc etc. Părerea mea este că ei aşteaptă implicarea OSCE şi a organismelor internaţionale pentru a se implica în soluţionarea problemei date.
De ce nu se implică OSCE în garantarea învăţământului în limba română în regiune şi nu condamnă aceste încălcări ale drepturilor fundamentale?
OSCE nu are nicio influenţă în zona ocupată. Am fost martor ocular când în anul 2004 a fost devastat liceul. Reprezentanţii OSCE stăteau alături de noi în poarta şcolii şi nu aveau acces în interiorul ei.
Acesta este un atac bine gândit şi pus la cale de Rusia, mai ales după parafarea Acordului de la Vilnius. Iar unii reprezentanţi ai OSCE apără interesele Rusiei. Mi s-a creat această impresie după ce a apărut acel Raport privind situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. Mă refer aici şi la comportamentul unui reprezentant al OSCE, dl Lyndon, care a stresat elevii în timpul examenelor de BAC în vara lui 2013. Pare că acest domn nu-i suportă deloc pe români.
Ce impact credeţi că va avea declaraţia preşedintelui Băsescu care făcea apel la OSCE să se implice pentru a garanta dreptul copiilor de a învăţa în limba română?
Personal m-am bucurat de această declaraţie. Eu sunt cetăţean român . Am şi cetăţenia Republicii Moldova. Dacă Chişinăul tace, trebuie să ia decizie Preşedintele Băsescu. Noi avem nevoie de protecţie morală, fizică şi cel mai mult - protecţie politică. Fiecare om are dreptul la libera exprimare, la alegere. De ce cineva trebuie să-mi impună legi inventate de ei? Cu atât mai mult cu cât pe situl oficial al liderului de la Tiraspol, Evghenii Şevciuc, este scris cu litere mari: ”VALOAREA SUPREMĂ A CELOR CE LOCUIESC AICI ŞI ACUM, ESTE OMUL CU PROBLEMELE ŞI DREPTURILE SALE, ŞI NIMENI NU ARE DREPTUL SĂ-I LIPSEASCĂ DE LIBERTATE, DREPTUL LA ALEGERE ŞI LA LIBERĂ EXPRIMARE” (E.Şevciuk)
După declaraţia domnului preşedinte Băsescu, a doua zi la liceu au apărut şi reprezentanţi ai Misiunii OSCE. Nu ştiu ce vor rezolva, dar sper ca lucrurile să meargă spre bine.
Noi de mai bine de 23 de ani luptăm pentru dreptate aici în zona ocupată şi n-o mai găsim. Oare în aceşti 23 de ani nu s-a lucrat? Mereu am strigat că ne sunt încălcate drepturile. De ce oare nimeni nu poate face nimic?
Raisa Pădurean este director adjunct la liceul Lucian Blaga din Tiraspol.