Transnistria: „Următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2" - sperăm că va fi una cu rezultate”

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

„Următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2" este programată pentru sfârşitul lunii februarie şi sperăm că va fi una cu rezultate", a declarat şefa Ministerului Afaceri Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, în interviul acordat agenţiei de ştiri "Novosti Pridnestrovia". Potrivit "Infotag", ministrul a comunicat că partea transnistreană planifică să-şi enunţe propunerile cu privire la runda care urmează în cadrul vizitei la Tiraspol a reprezentantului special al actualului preşedinte al OSCE, Radojko Bogojevic.

Ştanski nu a considerat de cuviinţă să comenteze declaraţiile recente ale preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la ineficienţa negocierilor în formatul "5+2", "deoarece astfel de aprecieri trebuie date, în primul rând, de conducerea Transnistriei şi cea a Moldovei, deoarece anume pentru aprobarea şi ulterioara realizare a acestora părţile le pun lângă mediatizarea internaţională şi elaborează anumite decizii la masa de negocieri".

Aceasta a supus criticii acţiunile şefei Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, care într-un interviu acordat recent a declarat că "subiectul privind statutul Transnistriei este primul pe ordinea de zi a negocierilor şi că de acum la negocieri vor participa anumiţi subiecţi noi, în formatul forului societăţii civile".

"Nu sunt familiarizată cu documentele care ar stabili caracterul şi scopul discuţiilor noastre în formatul "5+2", unde ar figura subiectul cu privire la statutul Transnistriei", a spus ministrul, amintind că ordinea de zi a fost coordonată şi semnată de către părţi şi mediatori încă în 2012.

"În ceea ce priveşte anumite inovaţii privitor la ordinea de desfăşurare a negocierilor, atunci partea transnistreană nu dispune de informaţii despre astfel de iniţiative şi, mai mult de atât, reiese din neputinţa realizării acestora fără coordonarea unui astfel de subiect cu toţi participanţii la procesul de negocieri", a menţionat Ştanski.

Potrivit şefei MAE al RMN, "subiectul menţionat nu se află în competenţa organizaţiei-mediator - OSCE, care, în primul rând, are menirea de a executa sarcinile organizatorice-tehnice care îi sunt date, pentru asistarea părţilor în cadrul dialogului, care, obiectiv vorbind, de la începutul anului curent deocamdată "şchiopătează".

Principalul negociator al Transnistriei a comunicat că i-a adresat lui Jennifer Brush "o solicitare oficială cu privire la explicaţiile complete" asupra declaraţiilor sale recente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe