Proces istoric. Magnatul pro-democraţie din Hong Kong Jimmy Lai depune mărturie pentru prima dată

Fondatorul ziarului pro-democratic Apple Daily, acum închis, Jimmy Lai Chee-ying. Fotografie de profil. (Sung Pi-Lung/The Epoch Times)
Redacţia
20.11.2024

Democratul din Hong Kong Jimmy Lai a depus mărturie pentru prima dată miercuri în procesul său istoric privind securitatea naţională, afirmând că nu a încercat niciodată să influenţeze politica externă a altor ţări, precum SUA, faţă de China şi Hong Kong, transmite Reuters.

Lai - cetăţean britanic şi rezident din Hong Kong, fondator al ziarului pro-democraţie Apple Daily, în prezent închis - este considerat unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi politic din Hong Kong în temeiul unei legi de securitate naţională impuse de China.

Mărturia sa vine la doar o zi după ce un tribunal din Hong Kong a condamnat 45 de activişti pro-democraţie la închisoare de până la 10 ani într-un caz separat privind securitatea naţională.

Lai a pledat nevinovat la două acuzaţii de conspiraţie pentru colaborare cu forţe străine şi la o acuzaţie de conspiraţie pentru publicarea de materiale instigatoare.

În timpul procesului său, s-a afirmat că Lai şi alţii au cerut unei ţări sau organizaţii străine - în special SUA - „să impună sancţiuni sau blocade sau să se angajeze în alte activităţi ostile” împotriva guvernelor din Hong Kong şi China.

Un exemplu al presupusei complicităţi a lui Lai au fost întâlnirile din iulie 2019 cu vicepreşedintele american de atunci, Mike Pence, şi cu secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong, în contextul intensificării protestelor în masă pro-democraţie şi anti-China.

Miercuri, sub jurământ în instanţă, Lai a negat că i-ar fi cerut ceva anume lui Pence.

„Nu aş îndrăzni să îi cer vicepreşedintelui să facă ceva. I-aş transmite doar ce s-a întâmplat în Hong Kong atunci când m-ar întreba”, a declarat Lai în faţa instanţei.

Lai a spus că i-a cerut lui Pompeo „nu să facă ceva, ci să spună ceva. Să îşi exprime sprijinul pentru Hong Kong”.

În ceea ce priveşte Taiwanul, Lai a declarat că a încercat să facă legătura între fostul adjunct al secretarului american al Apărării Paul Wolfowitz şi generalul american în retragere Jack Keane, şi un interlocutor al fostei preşedinte a Taiwanului Tsai Ing-wen.

„Tsai şi cu mine suntem prieteni, aşa că vorbim întotdeauna despre politica SUA”, a declarat el în faţa instanţei, explicând că a încercat să conecteze ambele părţi pentru a crea un canal neoficial între preşedintele american de atunci, Donald Trump, şi administraţia Tsai pentru a consolida înţelegerea reciprocă.

Guvernul comunist de la Beijing a reacţionat prin purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, care a afirmat că nimeni nu se poate angaja în activităţi ilegale sub pretextul libertăţii şi să încerce să scape de sancţiunile legale.

„Jimmy Lai este principalul planificator şi participant la incidentul anti-China şi anti-Hong Kong şi este agentul şi reprezentantul forţelor anti-China”, a declarat reporterilor Lin Jian, în legătură cu procesul lui Lai.

Cu toate acestea, Lai a declarat în faţa Curţii Magistraţilor din West Kowloon că principiile sale călăuzitoare erau aliniate cu cele promovate de ziarul său şi cu valorile oamenilor din Hong Kong, respectiv credinţa în statul de drept şi în libertăţile, inclusiv cea de exprimare, religie şi adunare.”

„Am sprijinit întotdeauna mişcările pentru libertate”, a declarat Lai în faţa sălii de judecată pline.

El a susţinut că a considerat pledoaria pentru independenţa Hong Kong drept „o realitate prea nebunească pentru a te gândi la ea” şi a interzis discuţiile pe această temă de către ziarul său şi personalul său.

Aproximativ 100 de persoane au stat la coadă în ploaia torenţială, înghesuite sub umbrele, pentru a-şi asigura un loc în sala de judecată, sute de poliţişti fiind desfăşuraţi în apropiere.

Apple Daily a fost vocea multor locuitori din Hong Kong. Este expresia mea politică pentru a-i face cunoscut (lui Lai) că îl susţin. A făcut multe pentru Hong Kong”, a declarat William Wong, un pensionar în vârstă de 64 de ani.

Alte şase persoane au pledat anterior 'vinovat', inclusiv angajaţi de rang înalt ai Apple Daily şi ai societăţii sale mamă Next Digital, pentru conspiraţie cu Lai. Unul dintre aceştia, Cheung Kim-hung, fost director executiv al Next Digital, a declarat anterior în faţa instanţei că Lai a făcut presiuni pentru sancţiuni americane împotriva Hong Kong-ului şi Chinei.

Beijingul a impus legea securităţii naţionale în iulie 2020, după luni de proteste pro-democraţie, uneori violente, în centrul financiar asiatic în anul precedent.

Lai a fost ţinut în arest preventiv mai mult de 1.400 de zile, înainte de începerea procesului său în decembrie anul trecut. El ispăşeşte deja o pedeapsă de cinci ani şi nouă luni de închisoare pentru o condamnare pentru fraudă în legătură cu o dispută privind închirierea ziarului său.

Diplomaţi din SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Australia, Elveţia şi Irlanda au fost prezenţi la audiere.

Guvernul SUA a condamnat urmărirea penală a lui Lai şi a solicitat eliberarea sa imediată.

Dacă Lai, în vârstă de 76 de ani, va fi condamnat, ar putea fi închis pe viaţă, iar situaţia sa ar putea deveni un punct de fricţiune între SUA şi China în noua administraţie Trump.

Când a fost întrebat luna trecută dacă va vorbi cu liderul chinez Xi Jinping pentru a-l scoate pe Lai din China dacă va câştiga alegerile, preşedintele ales Donald Trump a replicat: „100%. Îl voi scoate afară. Va fi uşor de scos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor