Republica Cehă dă vina pe Rusia pentru un val de ameninţări cu bombă la adresa şcolilor

(Getty Images)
Redacţia
20.11.2024

Şeful serviciilor secrete cehe a arătat cu degetul spre Moscova pentru ameninţările false cu bombă care au forţat sute de şcoli din Cehia să se închidă pentru câteva zile, potrivit Euronews.

Serviciul secret ceh a dat vina pe Rusia pentru o serie de ameninţări cu bombă împotriva şcolilor din Republica Cehă şi Slovacia, punând şi mai multă presiune pe relaţiile deja tensionate dintre Praga şi Moscova.

La începutul lunii septembrie, sute de şcoli cehe şi slovace au fost nevoite să se închidă timp de mai multe zile din cauza unor ameninţări cu bombă fără precedent prin e-mail, potrivit presei locale. Ameninţările nu au dus la niciun rezultat şi nu au fost găsite urme de explozibili în apropierea şcolilor.

Şeful serviciului secret al Republicii Cehe, Michal Koudelka, a avertizat luni parlamentul ţării cu privire la atacurile cibernetice împotriva entităţilor cehe.

„De exemplu, e-mailurile de ameninţare din septembrie cu privire la amplasarea de explozibili vizând o serie de şcoli din Republica Cehă şi Slovacia, în spatele cărora se află şi o urmă rusească clar vizibilă. Asistăm la un fel de globalizare a răului, în care ţările din axa răului - Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord - se sprijină, se completează şi se ajută reciproc în atingerea obiectivelor lor. Prin urmare, suntem martorii unui fenomen care este foarte grav şi periculos”, a declarat Koudelka.

În mai, UE şi NATO au denunţat Moscova pentru lansarea unor atacuri cibernetice împotriva Germaniei şi Republicii Cehe. Ministerul ceh de Externe a declarat că unele instituţii de stat au fost vizate prin intermediul unei „vulnerabilităţi necunoscute anterior în Microsoft Outlook”.

Republica Cehă este membră NATO şi a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Cu toate acestea, relaţiile dintre Praga şi Moscova erau deja tensionate înainte de războiul din Ucraina, Republica Cehă învinuind Rusia pentru explozia din 2014 a unui depozit de muniţii din oraşul Vrbetice, care a provocat moartea a doua persoane.

Guvernul ceh a declarat că a găsit dovezi ale implicării Moscovei în 2021 şi a expulzat zeci de diplomaţi ruşi, cerând în acelaşi timp despăgubiri de la Kremlin.

Rusia a negat acuzaţiile şi a inclus Republica Cehă pe lista sa de „naţiuni neprietenoase” ca urmare a disputei diplomatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor