Incidentul cablului din Marea Baltică. Suspiciunile pazei de coastă daneze vizează un vrachier chinez

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
20.11.2024

La o zi după ce cablurile submarine de date C-Lion1 şi BCS din Marea Baltică, care leagă Finlanda şi Germania, precum şi Suedia şi Lituania, au fost deteriorate, detaliile incidentului rămân neconfirmate.

Potrivit gCaptain, incidentul aminteşte de un eveniment similar petrecut în 2023, când Balticonnector între Finlanda şi Estonia a fost avariat. S-a constatat ulterior că nava de containere NewNew Polar Bear, înmatriculată în Hong Kong, şi-a târât ancora peste conductă.

Revenind la incidentul de luni, sursa citată afirmă că, se pare că autorităţile daneze au redus posibilul vinovat la vrachierul chinez Yi Peng 3, care se deplasa deasupra locului incidentului raportat în momentul defecţiunii. În dimineaţa zilei de 18 noiembrie, traseul AIS arată că nava a mers în derivă timp de aproximativ o oră.

Până în momentul în care Yi Peng 3 a ajuns în apele daneze, marina ţării a trimis mai multe nave care urmau nava. Rapoartele online sugerează că un pilot danez a fost plasat la bordul navei în după-amiaza zilei de 19 noiembrie, în timp ce aceasta continua să treacă prin strâmtorile daneze.

Datele AIS arată că mai multe nave de patrulare daneze se află în apropierea Yi Peng 3, iar camerele web de pe ţărm confirmă că navele marinei militare o urmăresc îndeaproape.

Miniştrii de externe ai Germaniei şi Finlandei au emis o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la incident.

„Faptul că un astfel de incident ridică imediat suspiciuni de avarie intenţionată spune multe despre volatilitatea timpurilor noastre. O investigaţie amănunţită este în curs de desfăşurare. Securitatea noastră europeană nu este ameninţată doar de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci şi de războiul hibrid al actorilor rău intenţionaţi. Salvgardarea infrastructurii noastre critice comune este vitală pentru securitatea noastră şi pentru rezilienţa societăţilor noastre”, se arată în declaraţie.

Incidentele cu deteriorarea cablurilor submarine şi a conductelor din Europa au crescut în ultimii ani, inclusiv în Arctica. În 2022, Norvegia a raportat că un cablu submarin de fibră optică care leagă o staţie terestră de satelit din Svalbard de continentul norvegian a fost tăiat. Mass-media norvegiană a raportat că o navă rusă a călătorit de mai multe ori înainte şi înapoi pe secţiunea deteriorată.

Ancheta finlandeză privind incidentul NewNew Polar Bear a concluzionat că nava şi-a aruncat ancora în timpul unei furtuni, târând-o peste conducta Balticonnector. Nava a fost reperată cu o ancoră lipsă în timpul primei escale în port după incident.

După obstrucţionarea iniţială de către autorităţile chineze, omologii finlandezi au demarat propria investigaţie şi au admis în cele din urmă că avaria provocată conductei a fost cauzată de NewNew Polar Bear. Ca şi Yi Peng 3, NewNew Polar Bear plecase dintr-un port rusesc înainte de incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor