Poliţia din Georgia atacă tabăra protestatarilor din Tbilisi, aceştia revin rapid
Poliţia şi demonstranţii s-au încăierat din nou, marţi, în capitala Georgiei, după ce forţele de ordine au atacat, înainte de răsărit, o tabără de protestatari care demonstrau împotriva măsluirii alegerilor parlamentare de luna trecută şi care cereau un nou vot. Mii de persoane au revenit ulterior şi şi-au instalat din nou tabăra, transmite AP.
Protestul continuu din Tbilisi are loc după alegerile din 26 octombrie, care au menţinut la putere partidul de guvernământ Visul Georgian. Opozanţii spun că votul a fost fraudat şi suspectează influenţa Rusiei, menită să menţină la putere un regim pro rus.
Mulţi georgieni au considerat alegerile drept un referendum privind eforturile ţării de a adera la Uniunea Europeană.
În timp ce poliţia încerca să disperseze tabăra de pe o stradă centrală, marţi dimineaţă, au avut loc încăierări şi mai mulţi protestatari au fost reţinuţi, potrivit AP.
Unii demonstranţi au arborat steaguri ale UE.
Până la 1.000 de protestatari au rămas la faţa locului, iar mulţimea a crescut la câteva mii în cursul serii. Manifestanţii şi-au instalat din nou tabăra în zonă.
Elene Khoshtaria, lidera Coaliţiei pentru schimbare, care reuneşte mai multe partide de opoziţie, a promis, de asemenea, să continue protestele: „Nu a existat absolut niciun motiv pentru dispersare, dar aceasta nu va opri rezistenţa noastră. Este greşeala lor, slăbiciunea lor, şi vor plăti preţul pentru asta. Vom continua să rezistăm atâta timp cât va fi nevoie”.
Preşedinta georgiană Salome Zourabichvili, care a respins rezultatele oficiale, a depus marţi o plângere la Curtea Constituţională, susţinând că două principii fundamentale garantate de Constituţie - secretul votului şi universalitatea acestuia - au fost încălcate.
Zourabichvili, care deţine o funcţie mai mult ceremonială, a declarat că Georgia a căzut victimă presiunilor Moscovei împotriva aderării la UE.
Criticii au acuzat partidul Visul Georgian - înfiinţat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar care şi-a făcut averea în Rusia - că devine din ce în ce mai autoritar şi înclinat spre Moscova. Recent, partidul a promovat legi similare cu cele utilizate de Kremlin pentru a reprima libertatea de exprimare şi drepturile comunităţii LGBTQ .
În iunie, UE a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei, după ce parlamentul ţării a adoptat o lege care impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, similar cu o lege rusă utilizată pentru a discredita organizaţiile critice la adresa guvernului.
Comisia Electorală Centrală a declarat că Visul Georgian a obţinut aproximativ 54% din voturi în octombrie. Liderii săi au respins afirmaţiile opoziţiei privind fraudarea voturilor. Observatorii electorali europeni au declarat că alegerile au avut loc într-o atmosferă de „dezbinare” marcată de cazuri de mită, vot dublu şi violenţă fizică.