Probleme pentru legumicultorii români. Zeci de tone de roşii aruncate la gunoi pentru că nu le cumpără nimeni

Roşii la piaţă (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
28.06.2024

Legumicultorii români au probleme şi în acest an, în condiţiile în care, deşi au roşii din belşug, nu le cumpără nimeni. Această situaţie are loc în ciuda faptului că preţul unui kilogram a ajuns să fie 50 de bani. Drept urmare, pentru că nu au ce face cu ele, oamenii le aruncă la gunoi.

De asemenea, aceşti se plâng de faptul că sunt prea mulţi cultivatori.

Spre exemplu, groapa de gunoi de la marginea comunei Matca, judeţul Galaţi, este plină de legume. Maldăre de roşii, castraveţi, ardei şi vinete, legume smulse cu tot cu vrej din pământ, au fost lăsate să putrezească, relatează Ştirile ProTV.

După ce au stat câteva zile la piaţă cu roşiile la jumătate de leu kilogramul, oamenii au preferat să le arunce aici, la groapa de gunoi, ca să-şi elibereze terenul. Acelaşi lucru se întâmplă, iată, şi cu castraveţii.

De asemenea, potrivit site-ului citat, legumicultorii vorbesc despre un blocaj. Mai exact, subvenţia primită prin programul "Tomata" i-a motivat pe mulţi să cultive legume, iar acum sunt câteva mii de producători în zonă. Astfel că pe piaţă este prea multă marfă şi nu are cine să o cumpere, indiferent de preţ.

Legumicultorii au mai spus că încearcă să obţină un leu pe kilogram, în condiţiile în care din piaţa Matca abia dacă mai pleacă acum o sută de tone de legume pe zi.

Conform sursei citate, producătorii care cultivă roşii de primăvara primesc o subvenţie de 3.000 de euro pentru o cultură de cel puţin o mie de metri pătraţi. Pentru ciclul doi de producţie, de toamnă, ar urma să ia 1.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor