Probleme cu transparenţa la unele instituţii publice. Declaraţiile de avere şi interese, inaccesibile pe site-ul ANI

Curtea Constitutionala a Romaniei - CCR (Epoch Times România)
Andrei Popescu
25.06.2024

Dată de 15 iunie este data limită din fiecare an în care oficialii şi funcţionarii publici cu funcţii de conducere au obligaţia legală să-şi depună declaraţiile de avere şi interese. Totuşi, aceste documente, deşi au început să fie publicate pe site-urile unor instituţii precum ÎCCJ, Curtea de Conturi sau Camera Deputaţilor, nu mai pot fi accesate de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, acolo unde sunt centralizate, relatează Fanatik.

Potrivit sursei citate, din data de 14 iunie 2023, pagina de web a Agenţiei Naţionale de Integritate unde pot fi accesate declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor şi funcţionarilor publici cu funcţii de conducere este inaccesibilă.

Mai exact, cei care încearcă să acceseze pagina declaraţii.integritate.eu primesc mesajul “502 bad gateway”, ceea ce indică o problemă cu serverele ce găzduiesc aceste documente. Totuşi, trebuie precizat că ANI are un site nou (https://integritate.eu/a-n-i/despre-a-n-i/).

În acest an, data de 14 iunie a căzut într-o zi de vineri, iar baza de date a ANI a continuat să fie inaccesibilă toată săptămâna trecută (17-23 iunie), şi continuă să fie astfel şi astăzi, 25 iunie.

Conform site-ului citat, trebuie remarcat faptul că baza de date a ANI a încetat să mai fie accesibilă fix înainte de ziua de 15 iunie, data limită la care oficialii şi funcţionarii publici cu funcţii de conducere trebuie să-şi depună declaraţiile de avere şi interese pe anul trecut.

Pe noul site al ANI există o rubrică de “interes public”, unde se găsesc declaraţiile de avere şi interese ale angajaţilor instituţiei. În dreptul fiecărui angajat există opţiunea, teoretică, de a descărca declaraţiile respective. În practică însă, nici declaraţiile angajaţilor ANI nu pot fi consultate. În locul acestor documente apare o eroare Google, cu precizarea că url-ul căutat nu a fost găsit pe server.

Dacă Înalta Curte, instanţa supremă din sistemul judiciar, a publicat deja pe propriul site declaraţiile de avere şi interese ale judecătorilor şi magistraţilor asistenţi din acest an, nu se poate spune acelaşi lucru despre Curtea Constituţională, unde aceste documente nu apar pe site-ul instituţiei, deşi termenul limită de publicare a acestora a fost depăşit cu zece zile, precizează Fanatik.

O altă instituţie care a publicat declaraţiile conducerii este Curtea de Conturi, o altă instituţie cheie în ceea ce priveşte controlul statului în arhitectura instituţională. Spre exemplu, oricine este interesat poate afla astfel că Mihai Busuioc, preşedintele CC, a avut anul trecut un venit total de 339.000 lei, cu doar 4.000 lei peste venitul încasat în anul precedent. Alte detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor