Prins în casa hi-tech de inundaţii: drama unui bătrân italian care iubea prea mult tehnologia

A Patra Revoluţie Industrială: Este clar că tehnologiile digitale remodelează structura pieţei muncii  şi condiţiile de muncă. Ele fac acest lucru prin automatizare şi  înlocuirea forţei de muncă, informalizarea sau ”uberizarea” muncii,  impunerea managementului algoritmic şi comercializarea datelor.
A Patra Revoluţie Industrială: Este clar că tehnologiile digitale remodelează structura pieţei muncii şi condiţiile de muncă. Ele fac acest lucru prin automatizare şi înlocuirea forţei de muncă, informalizarea sau ”uberizarea” muncii, impunerea managementului algoritmic şi comercializarea datelor. (Image by DilokaStudio on Freepik)

Persoanele a căror viaţă a fost pusă în pericol din cauza vremii nefavorabile din Emilia Romagna, Italia, sunt numeroase. Au fost identificate 17 victime, printre care se numără Giamberto Pavani, un bătrân care a rămas blocat în casa sa de înaltă tehnologie după ce inundaţiile au dus la întreruperea curentului electric. Salvatorii au încercat până la sfârşit să creeze o cale de scăpare, dar fără succes. "Am fost ultimul care a vorbit cu el. Fereastra nu s-a deschis nici măcar cu târnăcopul. Când apa a venit în spatele meu, a trebuit să mă întorc", a declarat Cezar, un ofiţer de poliţie local.

O dramă care probabil ar fi putut fi evitată dacă bărbatul de 75 de ani, care locuia singur, ar fi părăsit casa mai devreme. Vecinii îl avertizaseră de riscuri, dar nimeni nu s-a gândit că s-ar putea întâmpla ce e mai rău. Pe strada care coboară în pantă, în acel moment, aşa cum arată urmele de pe pereţi, apa a atins o înălţime de aproximativ trei metri în punctul cel mai coborât.

A Patra Revoluţie Industrială: fără energie electrică se poate muri

Giamberto Pavani a murit după ce a fost prins în casa sa hi-tech de inundaţiile care au lovit Castel Bolognese, în provincia Ravenna, Italia, unde locuia singur. El este una dintre victimele intemperiilor din Emilia Romagna. 'Mecanismele din casa sa erau toate electronice. Când s-a întrerupt curentul electric, el a rămas încuiat înăuntru şi nu a mai putut ieşi', au declarat vecinii pentru reportajul La Vita in Diretta de la RAI.

Mulţi au încercat să îl salveze, încercând chiar să spargă uşile cu ciocane şi alte unelte. Când apa a scăzut din nou şi au reuşit să pătrundă pentru a ajunge la bărbat, era însă prea târziu. "El cerea ajutor. I-am spus să stea cât mai sus posibil, urcându-se pe mobilă. De asemenea, a încercat până în ultimul moment să deschidă o breşă, dar nici el şi nici noi nu am reuşit", îşi aminteşte salvatorul Tony. Bărbatul de 75 de ani a murit chiar în acele momente, sub ochii lor.

A Patra Revoluţie Industrială: totul digital

Totul digital. Nicio activitate în persoană, de la om la om, ci totul prin wi-fi. Smart working (deja se lucrează de la distanţă, de acasă, cu mari economii de cheltuieli), toate îmbunătăţite cu 5G: vom avea Internetul lucrurilor (cu frigiderul inteligent care ne va aminti să cumpărăm lapte de pe smartphone), retrageri şi plăţi virtuale cu cipul introdus în încheietura mâinii (sau în creier). Green Pass-uri cu datele noastre de venit şi preferinţe sexuale ataşate, precum şi registrul numeroaselor infracţiuni pe care le-am comis; semafoare cu recunoaştere facială care vor vedea dacă traversăm neregulamentar şi ne vor lua puncte; Metavers, Realitate Augmentată, Inteligenţă Artificială în avalanşă care vor înlocui milioane de locuri de muncă, slujbe îndeplinite atât de imperfect de noi, oamenii (guri superflue şi poluante).

În România a sosit deja consilierul Ion al prim-ministrului Nicolae Ciucă, care a avut prima ieşire în public. Este robotul despre care guvernul susţine că s-ar baza pe inteligenţă artificială şi a fost prezentat elevilor de la Liceul „Aurel Vlaicu” din Bucureşti pentru a interacţiona cu aceştia.

„Bună ziua. Eu sunt Ion, consilierul dvs. Îmi propun să ascult cu atenţie şi să înţeleg problemele dvs.”, s-a prezentat robotul Ion în faţa elevilor. Luat însă la întrebări de elevii Liceului Aurel Vlaicu, consilierul premierului Nicolae Ciucă a fost prins cu lecţiile nefăcute.

În Belgia, un tânăr s-a sinucis recent după ce a vorbit şase săptămâni cu un chatbot AI numit ELIZA, cazul declanşând apeluri pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor şi la necesitatea de a creşte gradul de conştientizare. "Fără aceste conversaţii cu chatbotul, soţul meu ar fi fost încă aici", a declarat văduva bărbatului, potrivit La Libre. Cei doi soţi, în vârstă de 30 de ani, duceau o viaţă confortabilă şi aveau doi copii mici. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ doi ani, au început să apară primele semne că ar fi probleme. Bărbatul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de schimbările climatice şi şi-a găsit refugiu vorbind cu ELIZA, numele dat unui chatbot care foloseşte GPT-J, un model de limbaj de inteligenţă artificială open-source dezvoltat de eleutherai.

"‘Eliza’ i-a răspuns la toate întrebările sale, devenise confidenta sa. Era ca un drog în care se refugia, dimineaţa şi seara, şi fără de care nu putea trăi'', a declarat tânăra. Cu aproximativ o lună şi jumătate înainte de moartea sa, bărbatul a recurs la o utilizare mai frecventă şi mai intensă a chatbotului. După şase săptămâni de discuţii intensive, bărbatul s-a sinucis,

Reflectând, aşadar, şi asupra destinului tragic al pensionarului din Ravenna care a murit pentru că s-a oprit curentul, ar trebui luate în consideraţie câteva sfaturi practice.

Cine poate, să reducă virtualul, wi-fi-ul şi digitalul din viaţa sa. Păstraţi întotdeauna nişte bani lichizi acasă, pentru că în Emilia Romagna s-a casele de marcat din supermarketuri nu au mai funcţionat, iar vânzătorii nu au vândut mâncare decât în schimbul banilor lichizi. Şi nici bancomatele nu funcţionau. Deci dacă lipseşte curentul şi viaţa se opreşte. În toate sensurile.

Şi nu în ultimul rând, ar trebui create moduri în care societatea să îşi ofere sprijin reciproc. Crearea de grupuri de oameni cu interese comune care să-şi încurajeze dezvoltarea de legături emoţionale şi ajutor reciproc. Acesta este un element cheie pentru a trăi o viaţă lungă, deoarece singurătatea este la fel de rea ca şi fumatul. Sau ca hi-techul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură