Autorii şi artiştii germani solicită reguli mai stricte pentru ChatGPT pe fondul preocupărilor legate de drepturile de autor

(Lionel Bbonaventure/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
20.04.2023

Patruzeci şi două de asociaţii şi sindicate germane care reprezintă peste 140.000 de autori şi interpreţi au cerut miercuri Uniunii Europene să consolideze proiectul de norme privind inteligenţa artificială, subliniind ameninţarea la adresa drepturilor lor de autor din partea ChatGPT.

Sindicatele pentru sectorul creativ Verdi şi DGB şi asociaţiile pentru fotografi, designeri, jurnalişti şi ilustratori şi-au expus îngrijorările într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Consiliului European şi legislatorilor UE, relatează Reuters.

Scrisoarea a subliniat îngrijorările tot mai mari cu privire la inteligenţă artificială (AI) generativă, cum ar fi ChatGPT, care poate imita oamenii şi poate crea texte şi imagini pe baza unor indicaţii.

"Utilizarea neautorizată a materialului de instruire protejat, prelucrarea netransparentă a acestuia şi înlocuirea previzibilă a surselor cu rezultatele AI generative ridică probleme fundamentale de responsabilitate, răspundere şi remunerare, care trebuie abordate înainte de producerea unor daune ireversibile", se arată în scrisoare.

"AI generativă trebuie să se afle în centrul oricărei reglementări semnificative a pieţei AI", a mai spus aceasta.

Comisia Europeană, care a propus anul trecut norme privind AI, va stabili în lunile următoare ultimele detalii cu legislatorii UE şi cu statele membre înainte ca normele să devină legislaţie.

Regulile ar trebui să fie consolidate pentru a reglementa AI generativă de-a lungul întregului ciclu de produse, în special în ceea ce priveşte furnizorii de modele de bază, au declarat grupurile.

De asemenea, acestea solicită ca furnizorii de astfel de tehnologii să fie răspunzători pentru tot conţinutul generat şi difuzat de AI, în special pentru încălcarea drepturilor personale şi a drepturilor de autor, dezinformare sau discriminare.

În scrisoare se precizează că furnizorilor de modele de fundaţie, precum Microsoft, Google de la Alphabet, Amazon şi Meta Platforms, nu ar trebui să li se permită să opereze servicii de platformă centrală pentru a distribui conţinut digital.

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţă artificială (AI) şi directori din industrie cer o pauză de şase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât recent lansatul GPT-4 de la OpenAI. Apelul a fost făcut prin intermediului unei scrisori deschise, în care aceştia invocă potenţialele riscuri pentru societate şi umanitate.

Scrisoarea, publicată de organizaţia non-profit Future of Life Institute şi semnată de peste 1.000 de persoane, printre care şi Musk, a cerut o suspendare temporară a activităţilor de dezvoltare a inteligenţei artificiale avansate până când protocoale de siguranţă comune pentru astfel de proiecte vor fi dezvoltate, implementate şi auditate de experţi independenţi.

"Sistemele puternice de inteligenţă artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive şi că riscurile lor vor fi gestionabile", se arată în scrisoare.

Totodată, scrisoarea a detaliat riscurile potenţiale pentru societate şi civilizaţie din partea sistemelor de inteligenţă artificială competitive cu oamenii, sub forma unor perturbări economice şi politice, şi a cerut dezvoltatorilor să colaboreze cu factorii de decizie politică în ceea ce priveşte guvernanţa şi autorităţile de reglementare.

Printre cosemnatari se numără Emad Mostaque, directorul general al Stability AI, cercetători de la DeepMind, deţinut de Alphabet, precum şi nume grele din domeniul AI, precum Yoshua Bengio şi Stuart Russell.

Mai reamintim că, recent, OpenAI a dezactivat ChatGPT în Italia, după ce autoritatea guvernamentală pentru protecţia datelor a interzis temporar vineri chatbotul şi a lansat o anchetă privind presupusa încălcare a normelor de confidenţialitate de către aplicaţia de inteligenţă artificială.

Agenţia, cunoscută şi sub numele de Garante, a acuzat OpenAI, susţinută de Microsoft, că nu a verificat vârsta utilizatorilor ChatGPT, care ar trebui să aibă cel puţin 13 ani.

La scurt timp, Germania a anunţat că ar putea călca pe urmele Italiei şi ar putea bloca ChatGPT din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor, a declarat comisarul german pentru protecţia datelor publicaţiei Handelsblatt

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor