"Naşul inteligenţei artificiale" părăseşte Google. Hinton avertizează asupra pericolelor dezinformării

"Naşul" inteligenţei artificiale, Geoffrey Hinton
"Naşul" inteligenţei artificiale, Geoffrey Hinton (Youtube - captură ecran)
D.B.
02.05.2023

Geoffrey Hinton, prezentat adesea drept "naşul inteligenţei artificiale", a părăsit Google, invocând îngrijorările legate de fluxul de informaţii, videoclipuri şi fotografii false de pe internet şi de posibilitatea ca inteligenţa artificială să distrugă piaţa muncii.

Potrivit The Guardian care citează New York Times, Dr. Geoffrey Hinton a demisionat de la Google în această săptămână.

În vârstă de 75 de ani, Hinton - care, împreună cu doi dintre studenţii săi de la Universitatea din Toronto, a construit în 2012 o reţea neuronală - a declarat că a demisionat pentru a vorbi liber despre pericolele inteligenţei artificiale şi că regretă în parte contribuţia sa în acest domeniu. El a fost angajat de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei.

Cercetările lui Hinton au deschis calea pentru sistemele actuale precum ChatGPT.

El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, a crezut că Google a fost un "administrator adecvat" al tehnologiei, dar acest lucru s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să fie îngrijorată în privinţa riscului său.

Geoffrey Hinton a avertizat că unele dintre pericolele chatboturilor cu inteligenţă artificială sunt "destul de înfricoşătoare", acestea putând deveni chiar mai inteligente decât oamenii şi ar putea fi exploatate de "actori răi".

"Am ajuns la concluzia că tipul de inteligenţă pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligenţa pe care o avem. Aşadar, este ca şi cum ai avea 10.000 de oameni şi, de fiecare dată când o persoană învaţă ceva, toată lumea ştie automat. Şi astfel, aceste chatboturi pot şti mult mai multe decât orice persoană", a atenţionat "naşul inteligenţei artificiale".

Preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva ce a devenit deja o realitate - oamenii nu vor mai putea discerne ce este adevărat cu fotografiile, videoclipurile şi textele generate de AI care inundă internetul.

Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, precum Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste - o astfel de imagine a Papei Francisc într-o geacă albă Balenciaga a devenit virală în martie.

De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenţii juridici, asistenţii personali şi alte "munci de rutină", şi, potenţial, şi altele în viitor.

Şeful departamentului de ştiinţă al Google, Jeff Dean, a menţionat într-o declaraţie că Google a apreciat contribuţiile lui Hinton la companie în ultimul deceniu.

"M-am bucurat profund de numeroasele noastre conversaţii de-a lungul anilor. Îmi va fi dor de el şi îi doresc numai bine! Fiind una dintre primele companii care au publicat Principiile AI, rămânem angajaţi în abordarea responsabilă a AI. Învăţăm în permanenţă pentru a înţelege riscurile emergente, inovând în acelaşi timp cu îndrăzneală", a declarat Dean, în contextul în care Arvind Krishna, CEO-ul IBM, a declarat pentru Bloomberg că până la 30% din rolurile de back-office ale companiei ar putea fi înlocuite de AI şi automatizare în termen de cinci ani.

Krishna a menţionat că angajările în domenii precum resursele umane vor fi încetinite sau suspendate şi ar putea duce la înlocuirea a aproximativ 7.800 de roluri. IBM are o forţă de muncă globală totală de 260.000 de angajaţi.

Luna trecută, The Guardian a reuşit să ocolească un sistem de autentificare vocală utilizat de Services Australia folosind un sintetizator vocal de inteligenţă artificială online, punând sub semnul întrebării viabilitatea biometriei vocale pentru autentificare.

Toby Walsh, cercetător şef la Institutul de Inteligenţă Artificială al Universităţii din New South Wales, a declarat că oamenii ar trebui să pună la îndoială orice mijloc de comunicare online pe care îl văd acum.

"Când vine vorba de orice date digitale pe care le vedeţi - audio sau video - trebuie să luaţi în considerare ideea că cineva le-a falsificat", a avertizat Toby Walsh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor