ChatGPT a fost dezactivat temporar în Italia. Anchetatorii au intrat pe fir

(YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
01.04.2023

OpenAI a dezactivat ChatGPT în Italia, după ce autoritatea guvernamentală pentru protecţia datelor a interzis temporar vineri chatbotul şi a lansat o anchetă privind presupusa încălcare a normelor de confidenţialitate de către aplicaţia de inteligenţă artificială.

Agenţia, cunoscută şi sub numele de Garante, a acuzat OpenAI, susţinută de Microsoft, că nu a verificat vârsta utilizatorilor ChatGPT, care ar trebui să aibă cel puţin 13 ani, relatează Reuters.

ChatGPT are o "absenţă a oricărui temei juridic care să justifice colectarea şi stocarea masivă de date cu caracter personal" pentru a "antrena" chatbotul, a declarat Garante. OpenAI are la dispoziţie 20 de zile pentru a răspunde cu remedii sau ar putea risca o amendă de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra sa de afaceri anuală la nivel mondial.

OpenAI a precizat că a dezactivat ChatGPT pentru utilizatorii din Italia la cererea Garante.

Site-ul nu a putut fi accesat în Italia. Un anunţ de pe pagina web a ChatGPT a precizat că este posibil ca proprietarul site-ului să fi stabilit restricţii care să împiedice accesul utilizatorilor la site.

"Lucrăm în mod activ pentru a reduce datele personale în antrenarea sistemelor noastre de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT, deoarece dorim ca inteligenţa noastră artificială să înveţe despre lume, nu despre persoane private", a adăugat OpenAI.

Italia, care a restricţionat provizoriu utilizarea de către ChatGPT a datelor personale ale utilizatorilor interni, a devenit prima ţară occidentală care a luat măsuri împotriva unui chatbot alimentat de inteligenţă artificială.

De asemenea, chatbotul nu este disponibil în China continentală, Hong Kong, Iran şi Rusia, precum şi în unele părţi ale Africii, unde rezidenţii nu pot crea conturi OpenAI.

De la lansarea sa de anul trecut, ChatGPT a declanşat o adevărată nebunie tehnologică, determinând rivalii să lanseze produse similare şi companiile să integreze chatbotul sau tehnologii similare în aplicaţiile şi produsele lor.

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei a atras atenţia legislatorilor din mai multe ţări. Mulţi experţi spun că sunt necesare noi reglementări pentru a reglementa Inteligenţă Artificială (AI) din cauza impactului potenţial al acesteia asupra securităţii naţionale, a locurilor de muncă şi a educaţiei.

Reamintim, în acest context, că un tânăr belgian s-a sinucis recent după ce a vorbit intens, timp de şase săptămâni, cu un chatbot AI numit ELIZA, cazul declanşând apeluri pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor şi la necesitatea de a creşte gradul de conştientizare.

"Ne aşteptăm ca toate companiile active în UE să respecte normele UE privind protecţia datelor. Punerea în aplicare a Regulamentului general privind protecţia datelor este responsabilitatea autorităţilor UE de protecţie a datelor", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia, care dezbate Legea UE privind AI, ar putea să nu fie înclinată să interzică AI, a transmis pe Twitter vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

"Indiferent de ce tehnologie folosim, trebuie să continuăm să ne avansăm libertăţile şi să ne protejăm drepturile. De aceea, nu reglementăm tehnologiile #AI, ci utilizările #AI", a spus ea. "Să nu aruncăm în câţiva ani ceea ce a durat zeci de ani să construim."

Miercuri, Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţă artificială dar şi directori din industrie au cerut o pauză de şase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât GPT-4, recent lansat de OpenAI, într-o scrisoare deschisă în care au invocat potenţialele riscuri pentru societate.

OpenAI nu a oferit detalii despre modul în care îşi antrenează modelul de inteligenţă artificială.

"Lipsa de transparenţă este adevărata problemă", a declarat Johanna Björklund, cercetător în domeniul AI şi profesor asociat la Universitatea Umeå din Suedia. "Dacă faci cercetare în domeniul AI, ar trebui să fii foarte transparent cu privire la modul în care o faci."

Se estimează că chatGPT a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie, la doar două luni de la lansare, ceea ce o face să fie aplicaţia de consum cu cea mai rapidă creştere din istorie, potrivit unui studiu UBS publicat luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor