"Roboţii ucigaşi": Liderii lumii vor dezbate în Olanda rolul Inteligenţei Artificiale în sectorul militar

Andrei Popescu
10.02.2023

În timp ce roboţii de chat au captat imaginaţia lumii, ar trebui să fim mai îngrijoraţi de "roboţii ucigaşi" (slaughterbots)?

Prima conferinţă internaţională privind utilizarea militară responsabilă a inteligenţei artificiale (AI) va avea loc săptămâna viitoare în Olanda, relatează revista Barron’s.

Statele Unite şi China se numără printre cele aproximativ 50 de ţări care vor participa la reuniunea de la Haga, care va avea loc pe 15 şi 16 februarie.

Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei lansate împotriva Ucrainei.

"Considerăm cu adevărat că acesta este un moment cheie de modelare a viitorului AI în domeniul militar", a declarat joi ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, în faţa unui mic grup de jurnalişti.

"Într-un domeniu care se referă cu adevărat la viaţă şi la moarte, vreţi să vă asiguraţi că oamenii, indiferent de toate defectele încorporate în ADN-ul nostru, fac parte din procesul de luare a deciziilor."

Din punct de vedere militar, inteligenţa artificială este deja utilizată pentru recunoaştere, supraveghere şi analiză situaţională.

Deşi una dintre sesiunile conferinţei privind viitorul războiului se numeşte "Reglementarea roboţilor ucigaşi", perspectiva unor maşini de ucis complet independente este încă departe.

Dar dezvoltarea AI cu potenţial de a alege în mod autonom ţinte s-ar putea materializa mult mai repede.

Printre acestea se numără aşa-numitele roiuri de drone şi utilizarea AI în sistemele de comandă şi control nuclear.

Conferinţa îşi propune să facă un prim pas către reguli internaţionale privind "ce este acceptabil, ce nu este acceptabil" în ceea ce priveşte utilizarea militară a AI, a declarat Hoekstra.

"Vedeţi deja că AI este folosită în războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei", a susţinut el.

Hoekstra a comparat dezbaterea de săptămâna viitoare cu discuţiile legate de utilizarea roboţilor conversaţionali, cum ar fi ChatGPT, care au utilizări benefice, dar care au fost, de asemenea, folosiţi de studenţi pentru a trişa sau pentru a scrie esee.

"Nu este ceva care ar trebui doar să ne sperie", a spus ministrul.

China a fost invitată la conferinţă în calitate de actor-cheie în domeniul tehnologiei şi al inteligenţei artificiale, au susţinut oficialii olandezi.

Miniştri şi diplomaţi de rang înalt vor participa la aşa-numitul summit REAIM (Responsible AI in the Military Domain), alături de firme de tehnologie şi experţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor