Inteligenţa artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă [Raport]

Optimus, robotul humanoid produs de Tesla
Optimus, robotul humanoid produs de Tesla (Captură ecran)

Inteligenţa artificială (AI) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, se arată într-un raport al băncii de investiţii Goldman Sachs, potrivit BBC.

Concret, AI ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru în SUA şi Europa, dar ar putea însemna şi noi locuri de muncă şi un boom al productivităţii. În cele din urmă, valoarea totală anuală a bunurilor şi serviciilor produse la nivel mondial ar putea creşte cu 7%.

Inteligenţa artificială generativă, capabilă să creeze conţinut care nu poate fi distins de munca umană, reprezintă "un progres major", se arată în raport.

Perspectivele de angajare

În Marea Britanie, guvernul doreşte să promoveze investiţiile în IA despre care spune că "în cele din urmă va stimula productivitatea în întreaga economie", şi a încercat să liniştească publicul cu privire la impactul acesteia.

"Vrem să ne asigurăm că IA completează modul în care lucrăm în Marea Britanie, nu îl perturbă - ne îmbunătăţeşte locurile de muncă, în loc să ni le ia", a declarat secretarul pentru tehnologie Michelle Donelan pentru Sun.

Raportul notează că impactul AI va varia în funcţie de sectoare - 46% din sarcinile din domeniul administrativ şi 44% din profesiile juridice ar putea fi automatizate, dar doar 6% în construcţii 4% în domeniul întreţinerii, se arată în raport.

BBC News a relatat anterior despre îngrijorarea unor artişti că generatoarele de imagini cu inteligenţă artificială le-ar putea afecta perspectivele de angajare.

"Salarii mai mici"

"Singurul lucru de care sunt sigur este că nu există nicio modalitate de a şti câte locuri de muncă vor fi înlocuite de IA generativă", a declarat pentru BBC News Carl Benedikt Frey, directorul Future of-work de la Oxford Martin School, Universitatea Oxford.

"Ceea ce face ChatGPT, de exemplu, este să permită mai multor oameni cu abilităţi medii de scriere să producă eseuri şi articole. Jurnaliştii se vor confrunta, prin urmare, cu mai multă concurenţă, ceea ce ar duce la scăderea salariilor, cu excepţia cazului în care vom vedea o creştere foarte semnificativă a cererii pentru astfel de lucrări.

Luaţi în considerare introducerea tehnologiei GPS şi a unor platforme precum Uber. Dintr-o dată, cunoaşterea tuturor străzilor din Londra a avut mult mai puţină valoare - şi astfel, şoferii titulari au suferit reduceri salariale mari ca răspuns, de aproximativ 10%, potrivit cercetării noastre.

Rezultatul a fost scăderea salariilor, nu reducerea numărului de şoferi. În următorii câţiva ani, este probabil ca inteligenţă artificială generativă să aibă efecte similare asupra unui set mai larg de sarcini creative", a declarat Benedikt Frey.

Potrivit cercetărilor citate de raport, 60% dintre lucrătorii actuali au ocupaţii care nu existau în 1940. Dar alte cercetări sugerează că schimbările tehnologice din anii 1980 au dus la înlocuirea lucrătorilor mai repede decât au creat locuri de muncă.

Iar dacă inteligenţă artificială generativă este la fel ca progresele anterioare în domeniul tehnologiei informaţiei, concluzionează raportul, ar putea reduce numărul de locuri de muncă pe termen scurt.

Cu toate acestea, impactul pe termen lung al inteligenţei artificiale este extrem de incert, a declarat pentru BBC News directorul executiv al think tank-ului Resolution Foundation, Torsten Bell, "aşa că toate predicţiile ferme ar trebui luate cu rezervă".

"Nu ştim cum va evolua tehnologia sau cum o vor integra firmele în modul lor de lucru. Asta nu înseamnă că inteligenţa artificială nu va perturba modul în care lucrăm - dar ar trebui să ne concentrăm şi asupra potenţialelor îmbunătăţiri în ceea ce priveşte nivelul de trai, ca urmare a unei productivităţi mai ridicate a muncii şi a unor servicii mai ieftine, precum şi asupra riscului de a rămâne în urmă dacă alte firme şi economii se adaptează mai bine la schimbările tehnologice", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură