"Prieteni dragi" - La doar câteva ore după învestirea lui Trump, Putin şi Xi îşi reînnoiesc jurămintele
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut marţi o convorbire video cu omologul său chinez Xi Jinping, în care a propus dezvoltarea în continuare a parteneriatului lor strategic, la doar câteva ore după ce Donald Trump a devenit, oficial, al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, transmite Reuters.
China şi Rusia şi-au declarat reciproc parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul, cu câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, iar în ultimele luni Putin a descris, de asemenea, China drept un „aliat”.
Vorbind de la reşedinţa sa de la Novo-Ogarevo, situată în afara Moscovei, Putin i s-a adresat liderului chinez cu „prieten drag”, spunând că doreşte să schiţeze „noi planuri pentru dezvoltarea parteneriatului global ruso-chinez şi a cooperării strategice”.
„Sunt de acord cu dumneavoastră că cooperarea dintre Moscova şi Beijing se bazează pe o largă comunitate de interese naţionale şi pe o convergenţă de opinii cu privire la ceea ce ar trebui să fie relaţiile dintre marile puteri.
Ne construim legăturile pe baza prieteniei, încrederii şi sprijinului reciproc, egalităţii şi beneficiului reciproc. Aceste legături sunt autosuficiente, independente de factorii politici interni şi de situaţia globală actuală”, i-a spus Putin lui Xi, potrivit unei înregistrări video de la Kremlin a întâlnirii.
Xi i s-a adresat, de asemenea, lui Putin ca fiind „prietenul său drag” şi a spus că relaţiile sunt din ce în ce mai puternice şi că speră ca legăturile să atingă noi culmi, potrivit unei traduceri ruseşti în direct a cuvintelor lui Xi.
Trump a promis să fie dur cu China şi să discute cu Putin despre încheierea războiului din Ucraina. În declaraţiile făcute reporterilor după învestirea sa, Trump a spus că Putin ar trebui să încheie o înţelegere pentru a pune capăt războiului, deoarece conflictul „distruge” Rusia.
Rusia, care duce un război împotriva forţelor ucrainene sprijinite de NATO, şi China, aflată sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara puterea sa militară şi economică în creştere, au găsit din ce în ce mai mult o cauză geopolitică comună.
Putin şi Xi împărtăşesc o viziune largă asupra lumii, care consideră Occidentul decadent şi în declin, în timp ce China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi putere militară dură.
„Susţinem împreună construirea unei ordini mondiale multipolare mai corecte şi lucrăm în interesul asigurării securităţii indivizibile în spaţiul eurasiatic şi în lume în ansamblu. Este sigur să spunem că relaţiile de politică externă şi activitatea comună dintre Rusia şi China joacă în mod obiectiv un rol stabilizator important în afacerile internaţionale”, a declarat Putin.
SUA consideră China drept cel mai mare concurent al său, iar Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa statelor naţionale. Fostul preşedinte american Joe Biden a declarat că democraţiile lumii se confruntă cu o provocare din partea „autocraţiilor” precum China şi Rusia.
Potrivit lui Putin, China este principalul partener comercial al Rusiei iar schimburile comerciale au crescut la 245 de miliarde USD în 2024, conform statisticilor chineze. Rusia este al cincilea cel mai mare partener comercial al Chinei, a adăugat Putin.
China este cel mai mare consumator de energie rusească - şi cea mai mare piaţă unică de export de petrol pentru Rusia, a spus liderul de la Kremlin, adăugând că vor continua cooperarea în domeniul reactoarelor cu neutroni rapizi şi al reprocesării combustibilului nuclear.