Preţurile în scădere la petrol l-ar putea face pe Putin mai periculos


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin este împins ''mai mult în colţ'' de scăderea preţurilor la petrol, lăsându-i-se puţine opţiuni şi fiind forţat să-şi continue agresiunea faţă de Ucraina şi confruntarea cu Occidentul, a declarat marţi Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia, într-un interviu la CNBC.

Putin a adoptat în totalitate o poziţie anti-SUA şi doreşte să menţină Ucraina în sfera sa de influenţă, a declarat Bremmer în cadrul emisiunii Squawk Box de la CNBC. Pentru Putin este ''de neconceput" să dea înapoi.

“Aceste lucruri se află în spatele tuturor ratingurilor sale de susţinere. Aceste lucruri se află în spatele celui care este acum lider al Rusiei”, a declarat Bremmer, adăugând că o capitulare ''va eroda mult din puterea lui Putin''.

Moneda şi economia Rusiei sunt puternic afectate de preţurile în scădere la petrol, principala sursă a ţării pentru exporturi şi venituri. Luni, rubla a suferit cea mai puternică scădere de o zi, din 1998 până în prezent, şi se pare că economia Rusiei va atinge pragul recesiunii anul următor.

“Cred că preţurile joase la petrol pur si simplu îl împing mai mult într-un colţ. Ca urmare, el simte că trebuie să lupte”, a afirmat Bremmer, al cărui grup Eurasia face cercetări şi sfătuieşte clienţii cu privire la riscurile politice din întreaga lume.

Datorită agresiunii lui Putin în Ucraina, Rusia a fost sancţionată puternic de către SUA şi Uniunea Europeană şi a fost forţată să renunţe la planurile sale pentru gazoductul South Stream, care ar fi furnizat gaz natural către Europa şi ar fi fost o sursă importantă de venit pentru Moscova.

Gazoductul South Stream în valoare de 40 de miliarde de dolari urma să pătrundă în Uniunea Europeană prin Bulgaria. Dar Putin a declarat luni că va redirecţiona conducta de gaze prin Turcia.

Între timp, Bremmer a prezis că problemele reale pentru Putin şi Rusia vor începe în anii următori. “Putin va suporta consecinţele economice care au potenţialul de a destabiliza ţara cam prin 2017, înaintea alegerilor din 2018”.

Dar, a adăugat analistul, preţurile la petrol nu vor rămâne scăzute în toată această perioadă de timp datorită conflictului care cuprinde Libia la 3 ani după răsturnarea de la putere a lui Moammer Gaddafi şi a posibilităţii unor sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

După ce l-au înlăturat de la putere pe Moammer Gaddafi, libienii sperau că vor avea un viitor mai bun şi că ţara lor bogată în resurse petroliere va deveni un fel de Dubai. Acum, însă, ei se tem că vor fi protagoniştii unui scenariu de tip somalez, într-o Libie în care domneşte haosul, controlată de miliţiile rivale ce-şi dispută supremaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe