Berlinul a îndemnat membrii NATO să redeschidă dialogul direct cu Rusia
alte articole
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a îndemnat marţi, în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările membre ale Alianţei Nord Atlantice, la reluarea dialogului direct dintre NATO şi Rusia, relatează Mediafax.
Relaţiile diplomatice şi dialogul la nivel militar dintre Rusia şi ţările membre NATO s-a redus treptat începând din luna martie a acestui an, odată cu amplificarea crizei din Ucraina.
Potrivit unei surse diplomatice, încercând să remedieze deficienţa de comunicare, reprezentanţii Germaniei prezenţi la reuniunea din Bruxelles au transmis un document neoficial prin care îndemnau la organizarea rapidă a unui Consiliu NATO-Rusia.
"Prin suspendarea completă a Consiliului NATO-Rusia, am redus relaţiile (cu Moscova) pe toate fronturile”, a declarat ministrul de Externe german, Franz Walter Steinmeier.
Consiliul NATO-Rusia, format după încheierea Războiului Rece, s-a întrunit de două ori la nivel de ambasadori după declanşarea crizei din Ucraina, însă începând din luna iunie nu a mai fost convocat.
Şeful diplomaţiei germane a arătat că există, totuşi, nevoia de a comunica cu Rusia despre ”evenimentele care survin pe neaşteptate”, precum manevrele militare internaţionale sau survolurile, astfel încât să se poată evalua scopul acestora.
”În prezent, avem practic foarte puţine căi de a discuta despre evenimente care survin pe neaşteptate, cum ar fi, de exemplu, manevrele militare internaţionale, survolurile (avioanelor) sau prezenţa de nave de război ruse în regiunile îndepărtate ale lumii, şi nu avem posibilitatea de a aprecia care este motivaţia şi dacă există motive de îngrijorare”, a arătat Steinmeier.
Totodată, ministrul de Externe a afirmat că nivelul comunicării cu Rusia este ”inferior” celui din perioada Războiului Rece, apreciind că este necesară reluarea contactelor, cu scopul de a se evita situaţii ”ieşite complet de sub control”.
Pe lângă convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, Steinmeier a mai oferit ca exemplu, pentru îmbunătăţirea canalelor de comunicare, reuniunile ”la nivel de ambasadori” sau de ”experţi militari”.
În acest sens, diplomatul german precizează că a primit până acum sprijinul Italiei şi al Olandei. Însă unii aliaţi, precum Polonia sau ţările baltice, apreciază că un Consiliu NATO-Rusia ar fi ”un semn de slăbiciune” faţă de Moscova, cel puţin în acest stadiu, potrivit unui diplomat.