Rusia renunţă la gazoductul South Stream şi îşi îndreaptă atenţia către Turcia
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni seara că planurile pentru gazoductul South Stream un vor merge mai departe.
Luând cuvântul în cadrul unei vizite în Turcia, Putin a declarat că Rusia va lua în considerare în schimb crearea unei platforme de gaz la graniţa turco-grecească.
Putin a învinuit opoziţia europeană faţă de gazoductul South Stream, care a fost finanţat de Gazprom, gigantul rus de stat în sectorul gazelor.
Gazoductul urma să treacă pe sub Marea Neagră către sudul şi centrul Europei, oferind o altă rută de tranzit pentru Gazprom.
Dar Uniunea Europeană a devenit, în ultimii ani, îngrijorată de faptul că furnizorul de gaze deţine de asemenea o reţea de conducte.
Gigantul rus Gazprom a finanţat în ultimii trei ani circa 50% din proiect, circa 4,66 miliarde de dolari în ultimul an, investiţiile crescând cu aproximativ 80%.
Activităţile de construcţie a gazoductului South Stream (lungă de 930 km) au început în Bulgaria în octombrie 2013 dar au fost suspendate în luna iunie după ce Comisia Europeană a declarat că proiectul ar putea încălca regulile de competitivitate ale UE.
Oficialii ruşi au acuzat Comisia că blochează activităţile de construcţie doar din motive politice.
“Luând în considerare faptul că până acum nu am primit permisiunea Bulgariei, credem că în condiţiile actuale Rusia nu poate continua realizarea acestui proiect”, a spus declarat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în 1 decembrie 2014 în Ankara alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
“Dacă Europa nu doreşte South Stream atunci acest proiect nu se va realiza. Ne vom concentra resursele energetice în alte direcţii atunci”, a declarat liderul rus.
Şeful Gazprom, Alexei Miller, a confirmat ulterior şi el că proiectul pentru South Stream a fost suspendat. De menţionat că Gazprom livrează 30% din gazul Europei, aproximativ 15% dintre el prin Ucraina.
În locul South Stream Rusia va construi o conductă de gaz care va ajunge în Turcia pe sub Marea Neagră, a susţinut agenţia de ştiri Novinite, în timp ce fluxul de gaze urmează să fie redirecţionat către alţi clienţi.
Rusia şi Turcia au semnat deja memorandumul de înţelegere pentru construcţia acestui nou gazoduct, care va fi capabil să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an în Turcia, a mai spus Alexei Miller.
Relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat foarte mult de la declanşarea crizei din Ucraina iar UE şi SUA au impus sancţiuni asupra unui anumit număr de cetăţeni ruşi şi companii ruseşti, dar Gazprom nu a fost vizată.
De asemenea, în condiţiile deteriorării relaţiilor cu Rusia, europenii doresc să-şi reducă dependenţa de exporturile ruseşti iar acest lucru afectează direct proiectele majore ale Rusiei în materie exporturi de hidrocarburi - gazoductul Nord Stream, deja în funcţie, şi proiectul South Stream.
Rusia, supărată pe România
“România, care ar fi putut să ajute Gazprom să înlăture restricţiile anti-monopol ale proiectului South Stream, renunţă de asemenea la o colaborare gazeiferă strânsă cu Rusia”, a susţinut agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul lunii octombrie, după o întâlnire a Consiliului European, că “niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc” nu va tranzita gazoductul South Stream, adăugând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin Transgaz.
De asemenea, Marea Britanie a renunţat să prelungească Nord Stream până pe teritoriul său.
Bulgaria, care era interesată de proiect, a declarat că se simte folosit de Bruxelles ca un mijloc de retaliere împotriva Rusiei în privinţa situaţiei din Ucraina.
Rusia şi Turcia sunt parteneri majori, iar Rusia oferă cea mai mare cantitate din gazul necesar Turciei şi urmează să construiască prima centrală nucleară turcească.