Preţul acţiunilor Deutsche Bank ajunge la cel mai scăzut nivel în 30 de ani
alte articole
În această săptămână, cândva măreaţa Deutsche Bank a văzut cum preţul acţiunilor sale a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, provocând panică în sectorul bancar european. S-a afirmat că Berlinul schiţează un plan de salvare, în timp directorul general al băncii a pornit la acţiune.
Berlinul şi agenţia de monitorizare financiară Bafin ar pregăti un pachet de salvare financiară (bailout) a Deutsche Bank, în cazul în care aceasta eşuează să acopere cheltuielile şi penalităţile masive cu care se confruntă, a susţinut miercuri ziarul german Die Zeit.
Barierele de reglementare vor fi reduse pentru a permite gigantului Deutsche Bank să vândă active, măsură ce va uşura tensiunea de pe umerii creditorului, conform planului berlinez.
Într-o situaţie de urgenţă extremă, guvernul german chiar se va oferi să preia 25% dintre acţiunile băncii, a adăugat Die Zeit fără să citeze surse.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a negat că guvernul pregăteşte un plan de salvare pentru gigantul bancar. În acelaşi timp, Deutsche Bank a refuzat să comenteze.
Departamentul american al Justiţiei (DOJ) a propus la începutul acestei luni ca Deutsche Bank să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari pentru a rezolva o dispută privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008.
Aceasta constituie o problemă pentru Deutsche Bank, deoarece a considerat că amenda pe care o va propune DOJ va fi de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
Revista germană de ştiri Focus a susţinut în weekend că, în timpul unei întâlniri confidenţiale cu directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, cancelarul Angela Merkel a exclus posibilitatea ca guvernul să salveze creditorul german.
Acţiunile mai multor creditori din Europa, de la UniCredit în Italia până la BNP Paribas în Franţa, au scăzut în ultimele câteva zile. Investitorilor li s-a reamintit cât de fragil este sectorul bancar, în special în acest mediu prelungit de dobânzi negative, unde este dificil să obţii un profit din împrumuturi.