Deutsche Bank caută alternative şi reforme pentru SWIFT
alte articole
Deutsche Bank face apel pentru o reformare a SWIFT, cel mai mare sistem de plăţi electronice din lume, ce a fost criticat de la furtul a 81 milioane de dolari în luna februarie 2016 de la Bangladesh Bank.
Creditorul german – pe care Fondul Monetar Internaţional l-a etichetat ca fiind cea mai riscantă bancă a lumii din cauza numeroaselor legături cu alţi creditori – este unul dintre cei mai mari utilizatori ai SWIFT şi este una dintre primele bănci majore care a cerut public adoptarea unor modificări la acest sistem.
SWIFT este la fel de puternic precum cel mai slab membru al său, a declarat miercuri Hinrich Voelcker, şef al departamentului pentru securitatea informaţiei la Deutsche Bank, adăugând că gigantul bancar german se află în discuţii cu SWIFT ca urmare a consecinţelor jafului din Bangladesh.
“Dacă dispare încrederea în acest sistem atunci toţi avem o problemă”, a declarat el, fără să menţioneze ce fel de reforme specifice ar considera că sunt necesare.
SWIFT este o cooperativă deţinută de membrii săi şi dominată de marile bănci occidentale, inclusiv creditori pentru Citi, JP Morgan şi BNP Paribas, care au construit reţeaua cu decenii în urmă.
Acum, SWIFT conectează peste 10.000 de companii financiare diferite, iar experţi în sectorul industriei au declarat că toţi utilizatorii sistemului ar trebui să respecte un standard minim de securitate pentru a continua să îl acceseze.
Începând cu anii 1990, multe bănci mai mici de pe pieţe în curs de dezvoltare s-au alăturat SWIFT (Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
Actuali şi foşti membri ai comitetului de conducere al SWIFT au declarat pentru Reuters că timp de mai mulţi ani organizaţia a suspectat că existau slăbiciuni în modul în care băncile mai mici i-au folosit terminalele pentru trimiterea de mesaje.
În cazul jafului din Bangladesh, hackerii au pătruns într-un program numit Alliance Access, care este vândut de SWIFT pentru accesarea reţelei sale centrale. Încă nu este clar cum au obţinut hackerii accesul în reţea.
Bangladesh Bank, banca centrală a Bangladeshului, a presupus că o actualizare superficială a sistemului a lăsat în interiorul său anumite vulnerabilităţi. SWIFT a respins orice acuzaţie legată de modul în care şi-a actualizat sistemele Bangladesh Bank.
De la incidentul din Bangladesh, multe bănci au adăugat diverse programe şi sisteme de securitate, a declarat Voelcker, afirmând că sistemele de alertare rapidă au ajutat băncile să schimbe informaţii privind tentative sau tipare de hacking.