Goldman Sachs concediază 100 de bancheri din Asia

Industria bancară globală înfruntă în continuare probleme, forţând jucători bancari majori să îşi reducă operaţiunile şi personalul. Într-una dintre cele mai recente mişcări, Goldman Sachs a anunţat că va face concedieri în Asia în sectorul investiţiilor bancare.
Logo-ul Goldman Sachs. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.09.2016

Goldman Sachs închide aproximativ 30% dintre cele 300 de posturi din domeniul investiţiilor bancare în Asia ca răspuns la micşorarea activităţii în regiune, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu această chestiune.

Banca de pe Wall Street îşi reduce numărul de bancheri care lucrează în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), în domeniul fondurilor şi a tranzacţiilor pe piaţa de capital, au declarat sursele. Goldman va rămâne cu puţin peste 200 de bancheri în Asia.

Majoritatea locurilor de muncă tăiate vor fi probabil în Hong Kong, Singapore şi China, unde sunt localizate principalele birouri ale Goldman în Asia, conform surselor, care au adăugat că procesul este în derulare.

Un purtător de cuvânt al Goldman Sachs a refuzat să comenteze.

Banca, ale cărei venituri din investiţii au scăzut cu 11% (la 1,79 miliarde de dolari) în cel de-al doilea trimestru al acestui an, a avut de înfruntat un mediu fragil de oferte în Asia.

Valoarea totală a tranzacţiilor M&A în regiunea Asia-Pacific a scăzut la 572,9 miliarde de dolari până acum în acest an, de la 745,7 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de Thomson Reuters.

Goldman a declarat în luna iulie că a creat un plan pentru reducerea costurilor ce va salva 700 milioane de dolari pe an.

Chiar şi în aceste condiţii, Goldman ocupă locul întâi în regiunea Asia-Pacific prin M&A, dar în prima jumătate a acestui an a ajuns pe locul trei după JPMorgan şi Citi în ceea ce priveşte veniturile totale obţinute în Asia, conform datelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute de firma Coalition.

Goldman şi alte bănci mari de investiţii se chinuie să facă faţă unui mediu dificil după ce economiile şi pieţele din regiune au eşuat să asigure o creştere susţinută după criza financiară din 2008. Afacerea băncilor a fost, de asemenea, erodată de concurenţii locali.

În 2015, Goldman a redus numărul bancherilor săi specializaţi în investiţii din Singapore – un centru pentru Asia de Sud-Est – de la 50 la aproximativ 35, au susţinut câteva surse.

În acest an au avut loc şi alte plecări, inclusiv preşedintele Tim Leissner din Asia de Sud-Est.

Mulţi dintre rivalii europeni ai Goldman Sachs au anunţat intenţia de a-şi reduce, de asemenea, propriile operaţiuni în Asia.

Barclays a declarat în luna ianuarie că va concedia aproximativ 1.000 dintre angajaţii săi implicaţi în operaţiuni de investiţii bancare, cel mai mare număr de concedieri urmând să aibă loc în Asia, unde şi Societe Generale a decis să închidă departamentul de cercetare din India.

Se estimează că şi alte bănci europene, inclusiv BNP Paribas şi Deutsche Bank îşi vor reduce operaţiunile pe unele pieţe asiatice.

Goldman are peste 100 de bancheri în China, unde a funcţionat una dintre primele bănci străine de investiţii. Dar, ca şi alte bănci, Goldman a fost lovită de scăderea volumului tranzacţiilor chineze şi de competiţia susţinută de băncile locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor