Deutsche Bank amendată de SUA cu 14 miliarde USD pentru vânzarea de MBS-uri

Gigantul bancar Deutsche Bank continuă să primească lovituri financiare puternice. În cea mai recentă rundă, SUA a cerut băncii germane să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari. Dar negocierile sunt în desfăşurare şi unii analişti susţin că suma va fi cuprinsă între 2 şi 5 miliarde.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
16.09.2016

La doar câteva săptămâni după ce UE a cerut companiei americane Apple să plătească impozite restante în valoare de 14 miliarde de dolari, Departamentul american al Justiţiei aparent a răspuns cu o proprie amendă în valoare de 14 miliarde de dolari împotriva Deutsche Bank, punând capăt unei anchete ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare.

Conform Wall Street Journal, suma ar reprezenta cea mai mare amendă plătită de orice altă bancă care a avut de înfruntat acuzaţii similare. Din păcate pentru Deutsche Bank, amenda este aproximativ egală cu întreaga sa capitalizare de piaţă, iar acţiunile i-au scăzut cu aproape 8% la scurt timp după anunţ.

Acordul, negociat în mare secret, este descris de persoane apropiate de negocierile dintre Deutsche Bank şi administraţia SUA ca fiind preliminar, iar discuţiile au fost ridicate de cele două tabere în zilele recente.

Este de aşteptat ca Deutsche Bank să lupte puternic împotriva măsurii şi este prea devreme pentru a şti rezultatul final.

De asemenea, este neclar ce procent din această înţelegere este propus să fie plătit în numerar şi cât ar putea fi plătit consumatorilor.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a confirmat în luna iulie că au fost iniţiate negocieri cu DOJ, deşi până astăzi nu au fost oferite niciun fel de estimări privind dimensiunea potenţialului acord.

Acestea fiind spuse, Wall Street Journal a notat că avocaţii gigantului bancar german au sugerat în privat că o înţelegere de 2-3 miliarde USD cu DOJ este probabil aproape de ceea ce se aşteaptă să se stabilească în final. În acelaşi timp, analiştii de pe Wall Street au estimat că suma va fi cuprinsă între 2 şi 5 miliarde de dolari.

Mărimea amenzii propuse pentru Deutsche Bank este, de asemenea, o veste proastă şi pentru alte bănci europene care sunt în continuare investigate de DOJ, inclusiv Barclays, Credit Suisse, UBS şi RBS. Avocaţii care lucrează cu alte bănci au indicat că acordul pentru Deutsche Bank va stabili probabil un precedent pentru ceea ce ar putea să plătească alte bănci europene.

Deutsche Bank şi aurul

Deutsche Bank a mai ajuns în lumina reflectoarelor după ce a refuzat recent să înapoieze unui client aurul garantat de un document de depozit. Incidentul, major, este cu atât mai important cu cât poate stârni un val masiv de cereri de înapoiere a aurului de la bănci, fenomen care ar da o lovitură mortală sistemului bancar internaţional.

Fiecare certificat de depozit acoperit în aur ar trebui să aibă ca echivalent o anumită cantitate de aur fizic în banca emitentă, care să fie disponibilă la cerere. Dar acest lucru nu s-a întâmplat atunci când un client şi-a cerut înapoi aurul de la Deutsche Bank, cel mai mare participant bancar german în tranzacţiile de aur; uimitor, colosul bancar european a refuzat oficial să pună la dispoziţie cantitatea de aur cerută, invocând o schimbare obscură a politicii sale, un lucru complet irelevant atunci când deţii înscrisuri cu valoare contractuală garantată.

Dată fiind importanţa băncii în cauză, nu au întârziat să apară speculaţiile privind adevăratul motiv al acestui refuz - numărul tot mai mare de investitori care caută un refugiu sigur în perioada actuală - marcată de incertitudini majore privind o eventuală prăbuşire a valutelor.

Scenariul ar fi construit pe baza speculaţiilor că Deutsche Bank pur şi simplu nu are suficient aur pentru a acoperi cererile clienţilor săi şi nu doreşte să recunoască în ce situaţie dificilă se află în ceea ce priveşte depozitele sale de aur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor