Preşedintele Zelenski l-a avertizat pe Scholz: Discuţia cu Putin nu face decât să deschidă "cutia Pandorei"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat pe cancelarul german Olaf Scholz împotriva unei conversaţii telefonice cu Vladimir Putin, spunând că apelul telefonic cu Putin nu face decât să deschidă o „cutie a Pandorei", a declarat pentru Reuters o sursă din administraţia liderului de la Kiev.
Zelenski a declarat că apelul telefonic de vineri al cancelarului german cu liderul rus subminează eforturile de a-l izola pe Vladimir Putin şi de a pune capăt războiului din Ucraina printr-o „pace echitabilă”.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Scholz l-a îndemnat pe Putin să înceapă discuţiile cu Kievul care ar deschide calea pentru o „pace justă şi durabilă”.
„Apelul lui Olaf, în opinia mea, este o cutie a Pandorei. Acum pot exista alte conversaţii, alte apeluri [...] aceasta este exact ceea ce Putin doreşte de mult timp: este extrem de important pentru el să-şi slăbească izolarea şi să poarte negocieri obişnuite care nu se vor încheia cu nimic”, a spus Zelenski.
Kievul spune că Rusia nu este pregătită să negocieze cu bună credinţă încetarea războiului şi că Ucraina are nevoie de garanţii de securitate solide înainte de orice încetare a ostilităţilor pentru a preveni o viitoare ofensivă rusă.
„Preşedintele [Zelenski - n.n.] a spus că [discuţia - n.n.] îl va ajuta pe Putin doar prin reducerea izolării sale. Putin nu vrea o pace reală, vrea o pauză. Conversaţia i-ar permite lui Putin să schimbe decorul şi să continue războiul. Nu va aduce pacea, deoarece Putin va repeta pur şi simplu minciunile pe care le spune de ani de zile, creând aparenţa că nu mai este izolat”, a declarat sursa.
Zelenski a declarat că Moscova a folosit în mod repetat negocierile pentru a-şi promova interesele în detrimentul Ucrainei, făcând aluzie la numeroasele runde de discuţii privind războiul cu paramilitarii susţinuţi de Rusia, care a izbucnit în estul Ucrainei în 2014, înainte de invazia din 2022.
„Acest lucru a dat Rusiei posibilitatea de a nu schimba nimic în politica sa, de a nu face nimic în esenţă, iar acest lucru este exact ceea ce a dus la acest război”, a spus el în discursul său de seară.
Informaţii despre apel
Deşi Germania a fost un aliat vital pentru Ucraina, ezitarea sa de a furniza rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune a fost o sursă de frustrare pentru Kiev, care se luptă cu un inamic înarmat cu o gamă puternică de arme cu rază lungă de acţiune.
În conversaţia telefonică de o oră cu Putin, Scholz a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina şi a reafirmat sprijinul continuu al Berlinului pentru Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt german.
Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Scholz în timpul conversaţiei că orice acord de încheiere a războiului trebuie să ia în considerare interesele de securitate ale Rusiei şi să reflecte „noile realităţi teritoriale”. Moscova consideră că discuţia dintre cei doi oficiali ar fi fost „extrem de pozitivă”.
Zelenski a fost informat în prealabil cu privire la convorbire şi l-a avertizat pe Scholz să nu-i telefoneze lui Putin, potrivit unei surse din biroul preşedintelui ucrainean.
Putin a declarat că Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a adera la alianţa militară NATO şi, de asemenea, să îşi retragă forţele din patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le ocupă parţial. Kievul spune că acest lucru echivalează cu capitularea.
În timp ce Kievul se pregăteşte să marcheze 1.000 de zile de la invazia la scară largă, forţele Kremlinului sunt în ofensivă pe mai multe secţiuni ale liniei întinsului front, iar dronele ruseşti atacă marile oraşe ucrainene în fiecare noapte.