Cel puţin 3 rafinării de petrol ruseşti sunt pe punctul de a fi închise
Cel puţin trei rafinării de petrol din Rusia au fost forţate să îşi oprească sau să îşi reducă producţia din cauza pierderilor semnificative şi se confruntă acum cu riscul de a fi închise, a relatat Reuters vineri, citând cinci surse nedivulgate.
„Ne aşteptăm ca închiderea efectivă (a fabricilor) să aibă loc la începutul anului viitor”, a declarat una dintre cele cinci surse.
Industria rusească a combustibililor fosili este un motor economic cheie al războiului la scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei. Ca răspuns, Ucraina a vizat producţia de petrol rusesc prin atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune.
Sectorul rus de rafinare a petrolului, afectat de dronele ucrainene şi de sancţiunile occidentale, vinde în prezent combustibil la preţ redus şi percepe dobânzi ridicate. Ca urmare, trei uzine - Tuapse, Ilyich şi Novoşahtinsk - şi-au suspendat sau şi-au redus producţia în ultimele luni.
Această criză a dus la o scădere a exporturilor de combustibil şi la venituri mai mici pentru companii, ceea ce, la rândul său, reduce veniturile bugetului de stat pe fondul inflaţiei ridicate şi al incertitudinii de pe pieţele energetice.
Potrivit sursei citate, rafinăriile de petrol au înregistrat profituri record în 2021 şi 2022, datorită creşterii post-pandemice a cererii de călătorii şi redresării economice. Cu toate acestea, marjele au scăzut brusc pe măsură ce rafinăriile mari au reintrat pe piaţă şi creşterea cererii a încetinit, parţial din cauza eliminării treptate a combustibililor fosili.
În acest context, rafinăriile cu tehnologie redusă au fost cele mai afectate, suferind pierderi de până la 10.000 de ruble (circa 97 USD) pe tonă metrică timp de câteva luni în a doua jumătate a anului 2024, au declarat două surse citate de The Kyiv Independent.
Potrivit acestora, compania de stat Rosneft, gigantul petrolier rus, a fost nevoită să suspende rafinarea la uzina sa Tuapse de la Marea Neagră de mai multe ori în acest an din cauza rentabilităţii scăzute.
Rafinăriile Ilyich şi Novoşahtinsk din sudul Rusiei au funcţionat la jumătate din capacitate timp de mai multe luni, procesând aproximativ 70.000 şi, respectiv, 60.000 de barili pe zi, din cauza condiţiilor neprofitabile, au confirmat patru surse.
Toate cele trei rafinării au fost lovite de drone ucrainene la începutul acestui an, ceea ce a dus la reducerea volumelor de rafinare.
Banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor de la 19% la 21% luna trecută, făcând mai dificilă supravieţuirea multor uzine.
O altă problemă este costul în creştere al petrolului, care în octombrie s-a tranzacţionat la 50.000 de ruble (circa 475 EUR) pe tonă pe piaţa internă, depăşind preţul maxim necesar de 35.000 de ruble (circa 330 EUR) pe tonă pentru ca rafinăriile independente să obţină profit.