Musk s-a întâlnit în secret cu ambasadorul iranian la ONU

Elon Musk (Getty Images)
Redacţia
16.11.2024

În cea mai recentă evoluţie surprinzătoare care însoţeşte revenirea lui Donald Trump la preşedinţie, New York Times a relatat că Elon Musk, consilierul lui Trump, s-a întâlnit în secret luni cu ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite pentru a discuta despre modul în care Statele Unite şi Iranul ar putea reduce tensiunile informează Zero Hedge.

Vestea deschiderii lui Musk în căutarea păcii a venit după ce Trump a provocat o consternare generală în rândul conservatorilor şi libertarienilor „America întâi” prin nominalizarea unui sortiment de "şoimi" anti-iranieni şi de susţinători zeloşi ai statului Israel în funcţii importante de politică externă şi securitate naţională. Printre cei selectaţi s-au numărat senatorul Marco Rubio pentru funcţia de secretar de stat, Pete Hegseth, gazda Fox News, pentru funcţia de secretar al apărării, şi Elise Stefanik pentru funcţia de ambasador la ONU.

Având în vedere ambiţia de lungă durată a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu de a implica America într-un război cu Iranul, decizia lui Trump de a se înconjura de susţinători extremişti ai Israelului a diminuat speranţele că acesta îşi va îndeplini promisiunea din campania electorală de a aduce pacea într-un Orient Mijlociu îndelung mocnit, devastat de războaie din ce în ce mai violente şi mai ample de la invazia Hamas din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului. Cu toate acestea, dezvăluirea întâlnirii lui Musk cu ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a consolidat speranţele unui Trump care urmăreşte cu seriozitate „pacea prin forţă”.

Potrivit articolului menţionat, care citează oficiali iranieni anonimi, întâlnirea a fost iniţiată de Musk şi a avut loc într-un loc secret din New York ales de iranieni. Iranienii au caracterizat discuţia drept „pozitivă” şi „veşti bune”. Iravani ar fi făcut un apel direct în materie de afaceri către cel mai bogat om din lume, îndemnându-l să facă o excepţie de la stufoasa reţea de sancţiuni americane care împiedică companiile să facă afaceri cu Iranul.

Întrebat despre întâlnire, directorul de comunicare al lui Trump, Steven Cheung, a replicat: „Nu comentăm informaţiile privind întâlnirile private care au avut sau nu loc.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziţie Karoline Leavitt a emis o declaraţie care părea să confirme implicit întâlnirea, spunând:

„Poporul american l-a reales pe preşedintele Trump pentru că are încredere în el să ne conducă ţara şi să restabilească pacea prin forţă în întreaga lume. Când se va întoarce la Casa Albă, el va lua măsurile necesare pentru a face exact acest lucru”.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a folosit miercuri reţelele de socializare pentru a reitera interesul guvernului său de a urmări pacea.

„Diferenţele pot fi rezolvate prin cooperare şi dialog. Am convenit să procedăm cu curaj şi bunăvoinţă. Iranul nu a părăsit niciodată masa negocierilor cu privire la programul său nuclear paşnic”, a scris Araghchi după o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi.

„Motivul pentru care contactarea lui Elon este atât de importantă este că Teheranul este pe punctul de a decide dacă să se pregătească pentru escaladarea sancţiunilor lui Trump prin extinderea programului nuclear şi de rachete al Iranului şi, eventual, chiar să se răzbune pe loviturile Israelului din 26 octombrie printr-un atac masiv asupra ţării. Acest lucru ar putea, desigur, declanşa un război major care ar putea înghiţi SUA”, a scris Trita Parsi de la Quincy Institute pe X.

În timpul primei sale administraţii, Trump - care a primit 200 de milioane de dolari în contribuţii de campanie din partea miliardarilor pro-Israel - a retras Statele Unite dintr-un acord negociat minuţios între Iran şi mai multe naţiuni occidentale, care impunea restricţii şi transparenţă fără precedent asupra programului nuclear al ţării. Iranul rămâne parte la Tratatul de neproliferare nucleară. Între timp, Israelul - care deţine aproximativ 90 sau mai multe focoase nucleare - a refuzat să adere, ceea ce face ca fiecare dolar de ajutor american acordat Israelului să fie ilegal în conformitate cu legislaţia SUA.

Implicarea lui Musk în diplomaţia cu mize mari din Orientul Mijlociu subliniază rolul extraordinar pe care acesta îl joacă în tranziţia lui Trump.

După cum sesizează NYT, Musk a devenit cel mai puternic cetăţean privat în tranziţia Trump şi a participat la aproape fiecare interviu de angajare. În timpul unei convorbiri de săptămâna trecută cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedintele ales i-a înmânat telefonul miliardarului. Musk a jucat un rol-cheie în furnizarea de capacităţi de comunicaţii Ucrainei în războiul cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor