Preşedintele Turciei aprobă legea care sporeşte controlul statului asupra internetului

Preşedintele turc Abdullah Gul a aprobat marţi un act ce va spori controlul statului asupra internetului, în ciuda apelurilor venite din partea guvernului pentru modificarea legii, notează hurryetdailynews.
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul. (HENRIQUES DA CUNHA / AFP / Getty Images)
P. P.
19.02.2014

Preşedintele turc Abdullah Gul a aprobat marţi un act ce va spori controlul statului asupra internetului, în ciuda apelurilor venite din partea guvernului pentru modificarea legii, notează hurryetdailynews.

Ministerul Comunicaţiilor, Lufti Elvan a contactat trei partide din opoziţie pentru a propune modificarea legii, votată de parlament săptămâna trecută, ce permite anchetarea judiciară a deciziilor luate de directorul Agenţiei de Telecomunicaţiilor de a bloca paginile de web.

”Ştiu că există probleme la două puncte ale acestui act. De aceea am contactat guvernul şi am cerut corectarea lui. Îngrijorările legate de aceste două articole vor fi adresate mâine cu un nou aranjament legal”, a declarat preşedintele turc.

Aproximativ 80.000 de utilizatori ai programului de social media Twitter au participat într-o campanie de protest denumită ”#UnfollowAbdullahGül”, pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de noile decizii ale guvernului. Gul, cu aproximativ 4,3 milioane de susţinători pe Twitter, s-a declarat un utilizator devotat al programelor de social media.

Cel mai criticat articol din noul act permite noului şef al Agenţiei de Telecomunicaţii să blocheze accesul către orice pagină web atunci când consideră că aceasta încalcă dreptul la viaţa privată, fără a fi nevoie de un ordin judecătoresc.

O modificare la acest amendament propusă de către partidul premierului Erdogan, ar face ca orice decizie a serviciului de supraveghere a telecomunicaţiilor să necesite aprobarea unei instanţe în termen de 24 de ore. Dacă instanţa nu s-ar pronunţa în acest termen, atunci decizia Agenţiei de Telecomunicaţii ar deveni nulă.

Conform celui de-al doilea articol, toate informaţiile din traficul de internet ar putea fi colectate după numărul de IP şi numerele de abonat, şi nu după adresa de USL, metodă ce a fost criticată ca fiind mult mai insidioasă.

Liderul partidului principal din opoziţie, Akif Hamzacebi, a precizat în urma unei întâlniri cu Elvan că paşii luaţi sunt ”pozitivi dar insuficienţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor