Vizita premierului spaniol Mariano Rajoy în Turcia suscită critici

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.
Premierul spaniol Mariano Rajoy şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Vizita de săptămâna aceasta în Turcia a premierului spaniol, Mariano Rajoy, ar putea fi una memorabilă. Atitudinea omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, şi o anumită confuzie a delegaţiei spaniole au transformat o vizită cu caracter economic într-o succesiune de momente stânjenitoare şi de imagini incomode, notează vineri ziarul El Pais.

Premierul spaniol s-a văzut marţi obligat să dea explicaţii unui jurnalist al ziarului Zatam - în timp ce pe chipul lui Erdogan se citea o furie stăpânită - care l-a întrebat ce părere are despre corupţia din Turcia. Miercuri, Rajoy a participat, în necunoştinţă de cauză, la un miting islamist convocat pentru alegerile locale din luna martie, un lucru inedit pentru liderul Partidului Popular, care a fost critic cu Alianţa Civilizaţiilor, promovată de fostul premier socialist José Luis Rodríguez Zapatero şi de Erdogan.

Pentru a-i face pe plac premierului turc, Rajoy a evitat în timpul vizitei orice reproş legate de scandalurile de corupţie ce afectează guvernul turc. Prin urmare, el nu a menţionat legea prin care se cenzurează internetul, reprimarea dură a protestelor din Istanbul, atacurile la adresa presei sau epurările poliţiştilor ce investighează cazurile de corupţie. Şeful guvernului spaniol a vrut ca prezenţa lui să treacă neobservată cu privire la aceste dosare şi să se axeze doar pe chestiunile economice, pe marile contracte din infrastructură sau din industria militară.

Din dorinţa de a fi pe placul autorităţilor turce, Rajoy a vizitat mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk şi şi-a prelungit cu încă o zi vizita, 'lăsând cu ochii în soare' opoziţia care îl aştepta la Madrid pentru sesiunea parlamentului spaniol. Însă Erdogan, un politician versat aflat de 11 ani la putere, l-a jucat pe degete pe premierul spaniol. El s-a folosit de prezenţa lui Rajoy pentru a inaugura o linie de metrou la Ankara condusă de compania catalană Comsa, eveniment care s-a transformat în miting al partidului său islamist moderat AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării). Rajoy a fost văzut salutând printre steagurile şi lozincile scandate de cei peste 5.000 de militanţi în favoarea lui Erdogan.

Turcia aspiră să devină membră a Uniunii Europene şi, în timp ce unele ţări îi pun piedici, ea obţine de la Rajoy un sprijin aproape necondiţionat. Recep Tayyip Erdogan a profitat astfel de moment, prezentându-l în faţa simpatizanţilor săi pe 'prietenul' Rajoy, liderul uneia din cele mai mari ţări ale UE. Premierul spaniol a vorbit puţin, dar cu înflăcărare. A salutat publicul şi s-a lăsat cuprins de febra mitingului. 'Este o onoare pentru mine să mă aflu alături de voi, vă mulţumesc că m-aţi invitat la acest eveniment', a spus el printre aplauze.

Mariano Rajoy a părut chiar emoţionat că o firmă catalană precum Comsa a participat la lucrările de construcţie a liniei de metrou. 'M-a emoţionat faptul că am ascultat imnul naţional', a spus el. Pentru Recep Tayyip Erdogan, evenimentul a fost un miting electoral şi acest lucru s-a văzut clar.

Premierul turc trece printr-o perioadă politică critice, hărţuit de proteste, de scandaluri de corupţie - a schimbat deja 10 din cei 25 de miniştri - şi de criticile internaţionale şi vrea să demonstreze în alegerile locale că partidul lui continuă să controleze ţara.

Din dorinţa de a câştiga capital politic, preşedintele turc Abdullah Gül a promis că timp de o săptămână metroul va fi gratuit, iar public l-a ovaţionat pentru asta. Şi Rajoy a fost aplaudat la terminarea discursului său. Turcia a reuşit să-şi consolideze un partener comercial important, iar Erdogan s-a arătat încântat. Deşi preţul ar putea fi cam mare pentru Rajoy, având în vedere că alegătorii Partidului Popular (la guvernare în Spania) nu au văzut niciodată cu ochi buni lumea islamică şi cu atât mai puţin pe premierul turc, care în ultimul timp şi-a radicalizat discursul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe