Angela Merkel, sceptică în legătură cu aderarea Turciei la UE

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry / Getty Images)

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, care l-a primit marţi pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, ar prefera ca Uniunea Europeană (UE) să lege un parteneriat privilegiat cu Ankara, notează cotidianul francez Le Figaro.

Aflat într-o situaţie dificilă pe plan intern, Recep Tayyip Erdogan caută sprijin din partea străinilor. După ce, în urmă cu o săptămână, l-a primit pe preşedintele francez, Francois Hollande, la Ankara, premierul turc s-a deplasat marţi la Berlin.

Tocmai în Germania se află cea mai mare comunitate turcă din Europa, cu circa trei milioane de persoane. În timpul întrevederii cu Merkel, Erdogan a pledat din nou pentru aderarea ţării sale la UE. 'Solicităm ca Germania să se angajeze mai ferm decât a făcut-o până acum. Aderarea Turciei la UE ar contribui în mod considerabil la pacea regională şi mondială', a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Însă, după cum constată Le Figaro, aceste argumente nu au fost tocmai convingătoare. Marţi, Angela Merkel a cerut ca discuţiile, 'care nu sunt supuse unei limite de timp', să ducă totuşi la un rezultat. 'Negocierile de aderare cu Turcia sunt un proces al cărui deznodământ este deschis. Însă eu sunt sceptică în legătură cu un statut al Turciei de membru complet', a explicat cancelarul german. Angela Merkel ar prefera ca Europa să lege un parteneriat privilegiat cu Turcia.

Potrivit Le Figaro, relaţiile dintre Angela Merkel şi Recep Tayyip Erdogan sunt unele glaciale. De altfel, în cadrul guvernului german se evită 'caracterizarea' lor în afara formulelor diplomatice.

Scandalul de corupţie care afectează în prezent guvernul lui Erdogan, la câteva luni după manifestaţiile estivale din Istanbul, nu a redresat aceste relaţii. Marţi după-amiaza, pe străzile din Berlin, mai multe manifestaţii au reunit opozanţi ai puterii turce, dar în seara aceleiaşi zile partizanii lui Erdogan au fost cei care s-au strâns pentru un mare miting.

În Germania mai este încă vie amintirea declaraţiilor pe care Erdogan le-a făcut în timpul vizitei sale precedente, în 2011, când a denunţat 'asimilarea' care i-ar face pe etnicii turci să-şi abandoneze rădăcinile. Întrebată pe marginea subiectului, Angela Merkel a apărat politica 'de integrare' promovată în Germania şi a amintit că guvernul pe care îl conduce va permite în scurt timp dubla cetăţenie pentru copiii de imigranţi, conchide publicaţia franceză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe