Egipt-Israel: Un grup jihadist şi-a asumat responsabilitatea atentatului

Explozie la bordul unui autobuz turistic în Sinai, în apropiere de graniţa cu Israelul, la 16 februarie 2014
Explozie la bordul unui autobuz turistic în Sinai, în apropiere de graniţa cu Israelul, la 16 februarie 2014 (- / AFP / Getty Images)

Grupul jihadist Ansar al-Beit Maqdess şi-a asumat astăzi, marţi 18 februarie, responsabilitatea pentru atacul terorist de acum două zile împotriva unui autobuz care transporta pelerini coreeni, provocând patru morţi şi mai mulţi răniţi, informează Asia News. Autorul atentatului sinucigaş petrecut în urmă cu două zile la graniţa dintre Egipt şi Israel este un tânăr terorist de aproximativ 21 de ani care a folosit o centură explozivă.

Într-o declaraţie publicată pe internet, grupul îl laudă pe "unul dintre eroii Beit al-Maqdess" care a întreprins atacul. Grupul, cu sediul în Sinai, recunoaşte legătura sa cu Al-Qaeda şi se află printre liderii atacurilor majore împotriva poliţiei şi armatei din ultimele luni. Grupul jihadist Ansar al-Beit Maqdess a luat naştere după răsturnarea preşedintelui Mohamed Morsi şi scoaterea în afara legii în Egipt a Frăţiei Musulmane.

Odată cu atacul terorist din 16 februarie, grupul a ameninţat că va începe o nouă etapă în războiul împotriva noului guvern lovind "interesele economice" legate de turism.

Autobuzul asupra căruia s-a produs atentatul, transporta un grup de 31 de pelerini coreeni, toţi din regiunea Jincheo, care se aflau într-un turneu ce cuprindea Turcia, Egipt şi Israel. Poliţia a stabilit că teroristul s-a urcat în autobuz şi a operat o centură explozivă care trebuie să fi cântărit aproximativ 5-10 kg. La locul atentatului au fost găsite mai multe rămăşiţe umane.

Autobuzul se întorcea de la mănăstirea Sf. Ecaterina şi era pe cale să treacă de la Taba în Israel atunci când atacul a avut loc. Atentatul s-a soldat cu patru morţi: cei doi ghizi coreeni, un pelerin şi şoferul autobuzului, de origine egipteană.

Atacul a avut loc chiar în ziua în care în Egipt s-a deschis un nou caz împotriva lui Mohamed Morsi, de data aceasta acuzat că a colaborat la acest fel de atacuri teroriste împreună cu palestinienii de Hamas şi militanţii libanezi.

Noua rundă de violenţă apare ca o ameninţare la candidatura pentru preşedinte a generalului Abdel Fattah Al Sisi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită la Moscova şi a obţinut sprijinul lui Vladimir Putin. De asemenea atacul este privit ca o ameninţare la adresa străinilor care susţin noul guvern din Egipt, cât şi subminarea uneia dintre cele mai importante activităţi a economiei Egiptului, turismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe