Merkel şi Hollande dezbat crearea unei reţele de internet europene

Cancelarul german Angela Merkel a precizat sâmbătă că va discuta, în timpul vizitei sale în Franţa, cu preşedintele francez, Francois Hollande, despre crearea unui reţele de comunicaţii europeană ce evită trecerea datelor prin Statele Unite, notează Reuters.
Cancelarul german Angela Merkel alături de preşedintele francez Francois Hollande în timpul unei conferinţe de presă la Palatul Elysee, 30 mai 2013, Paris. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
P. P.
15.02.2014

Cancelarul german Angela Merkel a precizat sâmbătă că va discuta, în timpul vizitei sale în Franţa, cu preşedintele francez, Francois Hollande, despre crearea unui reţele de comunicaţii europeană ce evită trecerea datelor prin Statele Unite, notează Reuters.

”Vom vorbi cu Franţa şi vom vedea cum putem să menţinem un nivel înalt de protecţie a datelor”, a precizat Merkel.

Propunerea făcută de Merkel, vine în urma rapoartelor ce arăta programele de supraveghere în masă asupra guvernelor europene efectuate de către serviciile secrete americane anul trecut. Printre informaţiile descoperite se menţiona şi faptul că telefonul cancelarului german era monitorizat de către americani.

Merkel şi-a mai manifestat nemulţumirile faţă de companiile, precum Google şi Facebook, care îşi au baza operaţională în ţări cu o protecţie scăzută a informaţiilor, dar sunt active în ţări cu programe de protecţie ridicată a informaţiilor, precum Germania.

”În primul rând, vom vorbii despre furnizorii de internet europeni ce oferă securitate cetăţenilor noştrii, astfel încât nimeni să nu mai fie obligat să trimită emailurile şi informaţiile peste Atlantic. Mai degrabă putem crea o reţea de comunicaţii în interiorul Europei”, a adăugat Merkel.

Spionajul membrilor guvernului este un subiect sensibil în Germania, unul din motive fiind supravegherea cetăţenilor practicată în Germania lui Hitler si cea comunistă (Germania de Est). Germania s-a arătat şocată la dezvăluirea programelor de supraveghere pe care NSA le efectua în Germania.

”Trebuie să facem mai mult pentru protecţia informaţiilor în Europa, nu există dubii în această privinţă”, a mai precizat Merkel.

Până acum Germania şi SUA au încercat fără rezultat semnarea unui acord prin care cele două state se angajează să nu se spioneze.

Printre celelalte teme pe care Merkel le va dezbate la summitul franco-german de miercuri se află şi cooperarea în domeniul protecţiei mediului, înaintea summitului pe această tema care va avea loc în 2015.

Miercuri, Comisia Europeană a anunţat un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la controlul Internetului efectuat în prezent prin compania Internet Corporation for Assigned Names and Numbers din California, ce administrează desemnarea domeniilor precum .com, .co.uk şi .org a noilor website-uri.

Planul favorizat de UE include o abordare în care guvernele, industria, instituţiile academice şi grupurile de campanie vor colabora împreună la funcţionarea reţelei de internet internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor