Preşedinta Georgiei, chemată să dovedească fraudarea alegerilor: Asta nu e treaba mea, ci a procurorilor

Protestatari flutură steaguri georgiene şi ale UE în faţa parlamentului georgian. (Getty Images)
Redacţia
31.10.2024

Procurorii din Georgia au anunţat miercuri deschiderea unei investigaţii în urma acuzaţiilor opoziţiei, care susţine că alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute au fost fraudate.

În acest context, preşedinta Salome Zurabişvili a fost chemată să depună mărturie.

Dar Zurabişvili, care a declarat în repetate rânduri că rezultatul votului ar fi fost falsificat pentru a asigura victoria partidului de guvernământ Visul Georgian, a afirmat că nu îi revine sarcina de a prezenta dovezi în acest sens, informează Reuters.

„Nu depinde de preşedinte să furnizeze dovezi ale fraudei electorale. Observatorii şi cetăţenii obişnuiţi au demonstrat cât de masivă a fost fraudarea alegerilor”, s-a adresat ea reporterilor.

Refuzul aparent al preşedintei de a coopera la anchetă ridică probleme juridice şi constituţionale într-o ţară cu o istorie post-sovietică instabilă, care include război, revoluţie şi proteste în masă.

Preşedinta ţării şi alţi critici ai guvernului au considerat votul drept un moment crucial pentru Georgia care vrea să adere la Uniunea Europeană, dar despre care Vestul afirmă că, sub conducerea partidului Visul Georgian, se va întoarce pe orbita Rusiei.

Ce spun observatorii

Mulţimi uriaşe au demonstrat la începutul acestui an împotriva unei legi privind "agenţii străini” pe care Visul Georgian a trecut-o prin parlament, iar mii de persoane au luat parte la un miting de protest împotriva rezultatului alegerilor din weekend.

„Vreau doar să spun că răspunsul meu la solicitarea procurorului de a prezenta dovezi care să susţină declaraţiile mele privind rezultatele alegerilor nu este relevant, deoarece procurorul ar trebui să îşi facă propria anchetă. Pentru asta există biroul procurorului”, a declarat Zurabişvili.

Observatorii electorali, inclusiv Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), formată din 57 de naţiuni, au declarat că votul a fost marcat de incidente de intimidare a alegătorilor, de luare de mită şi de falsificare a buletinelor de vot, care ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au spus că acesta a fost fraudat.

Rezultatele oficiale au acordat partidului Visul Georgian 54% din voturi şi o majoritate clară în parlament. Politicienii opoziţiei au spus că vor boicota camera în semn de protest.

Visul Georgian afirmă că doreşte ca într-o zi ţara din Caucazul de Sud să adere la UE, dar nu va permite ca aceasta să fie târâtă într-un nou conflict cu Moscova, care a câştigat un scurt război împotriva sa în 2008.

Zurabişvili a declarat luni că Visul Georgian a folosit o „metodologie” rusească pentru a falsifica rezultatul alegerilor, citând două sondaje la ieşirea de la urne care indicau o victorie a opoziţiei.

Kremlinul a negat acuzaţiile de interferenţă şi a acuzat Occidentul că încearcă să influenţeze în mod nejustificat rezultatul votului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor