Coreea de Nord testează o nouă rachetă balistică intercontinentală cu care ameninţă SUA
Coreea de Nord a lansat joi o nouă rachetă balistică intercontinentală, în primul său test în aproape un an al unei arme destinate să ameninţe continentul american.
Potrivit unei ştiri AP News, Ministerul nord coreean al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă că Kim Jong-un a fost cel care a ordonat testul cu rachetă, dictatorul comunist nord-coreean fiind prezent la locul lansării pe care a calificat-o drept „o acţiune militară adecvată” care are scopul de a demonstra că ţara va răspunde inamicilor săi care ar ameninţa "siguranţa" Nordului.
Lansarea a avut loc în timp ce Washingtonul a avertizat că trupe nord-coreene în uniforme ruseşti se îndreaptă spre Ucraina, probabil pentru a spori forţele ruse şi a se alătura războiului. Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au identificat arma ca fiind o ICBM şi au condamnat lansarea.
Coreea de Nord a confirmat lansarea la câteva ore după ce vecinii săi au detectat-o, suspectând a fi o armă nouă, mai agilă, care vizează partea continentală a SUA. Declaraţia a fost neobişnuit de rapidă, deoarece Coreea de Nord descrie de obicei testele sale de arme la o zi după ce acestea au avut loc.
„Afirm că RPDC nu îşi va schimba niciodată linia de consolidare a forţelor sale nucleare”, a declatat Kim, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, preluat de mass-media de stat. DPRK înseamnă Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord.
Şeful Statului Major interarme din Coreea de Sud a declarat că Nordul ar fi putut testa o nouă rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, alimentată cu combustibil solid. Rachetele cu propulsor solid încorporat sunt mai uşor de deplasat şi de ascuns şi pot fi lansate mai rapid decât armele cu propulsor lichid.
Purtătorul de cuvânt al Statului Major Întrunit (Joint Chiefs of Staff / JCS), Lee Sung Joon, a afirmat că lansarea a fost posibil programată în apropierea alegerilor din SUA, într-o încercare de a consolida puterea de negociere a Coreei de Nord pe viitor. El a spus că racheta nord-coreeană a fost lansată pe un unghi înalt, aparent pentru a evita ţările vecine.
Ministrul japonez al Apărării, Gen Nakatani, a declarat reporterilor că durata de 86 de minute a zborului rachetei şi altitudinea maximă de peste 7.000 de kilometri au depăşit datele corespunzătoare testelor anterioare ale rachetelor nord-coreene. Coreea de Sud are o evaluare similară cu privire la lansarea de joi, a menţionat Lee, purtătorul de cuvânt militar sud-coreean.
Caracteristicile de zbor ale acestei lansări le-au depăşit pe cele înregistrate pentru lansările sale anterioare de rachete, a anunţat KCNA (Agenţia Centrală de Ştiri a Coreei) fără însă să a detalia diferenţele.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, a numit lansarea „o încălcare flagrantă” a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care „creşte inutil tensiunile şi riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune”. Savett a declarat că SUA va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea Americii şi a aliaţilor săi sud-coreeni şi japonezi.
Atât Coreea de Sud, cât şi Japonia au condamnat lansarea nord-coreeană pentru că reprezintă o ameninţare la adresa păcii internaţionale şi au transmis că se coordonează îndeaproape cu SUA cu privire la ultimul test de armament nord-coreean. Lee a precizat că SUA şi Coreea de Sud planifică exerciţii militare bilaterale „suficiente” şi exerciţii trilaterale care implică Japonia, ca răspuns la ameninţările Coreei de Nord.
Potrivit lui Lee, este posibil ca racheta să fi fost lansată de pe un vehicul de lansare cu 12 axe, cea mai mare platformă mobilă de lansare a Nordului, dezvăluită în septembrie. Dezvăluirea vehiculului a provocat speculaţii că Coreea de Nord ar putea dezvolta o ICBM mai mare decât cele existente.
În ultimii ani, Coreea de Nord a făcut progrese în ceea ce priveşte tehnologiile sale de rachete, însă mulţi experţi străini consideră că ţara nu a achiziţionat încă o rachetă funcţională înarmată nuclear care să poată lovi teritoriul continental al SUA. Coreea de Nord deţine probabil rachete cu rază scurtă de acţiune care pot lansa lovituri nucleare în toată Coreea de Sud, opinează experţii.
Unul dintre obstacolele tehnologice pe care Coreea de Nord încă trebuie să le depăşească este ca armele sale să fie capabile să reziste condiţiilor dure din timpul reintrării în atmosferă. Oficialii şi experţii sud-coreeni au declarat anterior că Coreea de Nord ar putea lansa un test cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) la un unghi normal pentru a verifica această capacitate.
Lee a menţionat că o lansare în unghi înalt, precum testul de joi, nu poate examina tehnologia vehiculului de reintrare a unei rachete. El a spus că este nevoie de mai multe analize pentru a afla de ce Coreea de Nord nu a efectuat joi o lansare cu traiectorie standard.
Agenţia de informaţii militare a Coreei de Sud a transmis miercuri parlamentarilor că Coreea de Nord este pe punctul de a testa o rachetă cu rază lungă de acţiune capabilă să atingă Statele Unite şi că, de asemenea, a finalizat probabil pregătirile pentru cel de-al şaptelea test nuclear.
Coreea de Nord a testat ultima dată o rachetă balistică intercontinentală în decembrie 2023, când a lansat racheta Hwasong-18 alimentată cu combustibil solid.
În ultimii doi ani, Kim a folosit invazia rusă în Ucraina ca o oportunitate pentru a intensifica testele de armament şi ameninţările, extinzând totodată cooperarea militară cu Moscova. Coreea de Sud, SUA şi alţii au acuzat recent Coreea de Nord că a trimis mii de soldaţi pentru a sprijini Rusia în lupta împotriva Ucrainei. Aceştia au afirmat că Coreea de Nord a trimis deja artilerie, rachete şi alte arme convenţionale Rusiei.
Posibila participare a Coreei de Nord la războiul din Ucraina ar marca o escaladare gravă. Coreea de Sud, SUA şi partenerii lor sunt, de asemenea, îngrijoraţi de ceea ce Coreea de Nord ar putea obţine de la Rusia în schimbul participării la războiul împotriva Ucrainei.
În afară de salariile soldaţilor săi, experţii spun că Kim Jong-un speră probabil să obţină tehnologie rusească avansată care să îi permită să îşi perfecţioneze rachetele cu capacitate nucleară şi să construiască un sistem fiabil de supraveghere spaţială. De asemenea, Kim ar putea dori avioane de luptă ruseşti şi ajutor pentru modernizarea armelor convenţionale ale Coreei de Nord.
Miercuri, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că trupele nord-coreene care poartă uniforme ruseşti şi transportă echipamente ruseşti se îndreaptă spre Ucraina, în ceea ce el a numit o evoluţie periculoasă şi destabilizatoare. Austin a subliniat că „probabilitatea este destul de mare” ca Rusia să folosească trupele în luptă.
Austin a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă la Washington cu ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a menţionat săptămâna trecută posibilitatea furnizării de arme Ucrainei, subliniind în acelaşi timp că guvernul său „nu va sta cu mâinile în sân” în legătură cu trimiterea de trupe de către Coreea de Nord.
Coreea de Sud a declarat miercuri că Nordul a trimis mai mult de 11 000 de soldaţi în Rusia şi că mai mult de 3 000 dintre aceştia au fost mutaţi în apropierea câmpurilor de luptă din vestul Rusiei.