Presa suprimată în Turcia: Doi jurnalişti arestaţi pentru incitare la revoltă

Autorităţile turce au arestat doi jurnalişti acuzaţi de revoltă împotriva statului. Mişcarea este văzută ca o dovadă suplimentară a determinării preşedintelui Erdogan de a restricţiona mass media opoziţiei.
Cevher Guven (în prim plan) şi Murat Capan (în stânga, plan secundar) de la revista turcească Nokta. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.11.2015

Doi jurnalişti ai unei reviste săptămânale care a criticat guvernul turc au fost arestaţi marţi în Istanbul, fiind acuzaţi că au încercat să organizeze o lovitură împotriva actualei conduceri.

Redactorul şef Cevher Guven şi Murat Capan de la revista de stânga Nokta au fost acuzaţi de incitare la revoltă armată după ce ultimul număr al revistei a sugerat că rezultatul alegerilor de duminică anunţă începutul unui război civil în Turcia.

Capan şi Guven sunt cei mai recenţi jurnalişti vizaţi de autorităţile turce în cadrul unei campanii la nivel naţional de suprimare a companiilor media care critică Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. În cadrul alegerilor de duminică, AKP şi-a consolidat poziţia, recâştigând o majoritate în Parlament.

Jurnaliştii acuzaţi anterior de conspiraţii împotriva administraţiei din Ankara ar putea rămâne în spatele gratiilor luni sau chiar ani de zile în aşteptarea procesului lor, susţine Deutsche Welle.

Deşi aspiră să devină o membră a Uniunii Europene, Turcia rămâne în partea de jos a indicilor privind libertatea globală a presei.

Grupurile pentru drepturile omului i-au acuzat de mult timp pe Erdogan şi partidul AKP că încearcă să reducă la tăcere mass media opoziţiei. Cu câteva zile înaintea alegerilor de duminică, autorităţile au confiscat două ziare de stânga şi au blocat transmisiunile a doua posturi de televiziune.

Oponenţii lui Erdogan se tem că victoria AKP în alegerile de duminică îi vor permite preşedintelui turc să obţină mai uşor puteri prezidenţiale mai mari – pavându-se drumul pentru o conducere tot mai autoritară.

Într-un raport usturător, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luni că recenta campanie electorală din Turcia a fost marcată de un “mediu provocator în privinţa securităţii” şi de restricţii asupra libertăţii mass mediei.

“Investigarea criminală a jurnaliştilor şi a entităţilor media pentru susţinerea terorismului şi defăimarea preşedintelui, blocarea website-urilor, înlăturarea câtorva posturi de televiziune de pe grila de programe a furnizorilor de servicii digitale, precum şi blocarea efectivă a unor entităţi media proeminente au limitat accesul alegătorilor la o pluritate a viziunilor şi informaţiilor”, a declarat OSCE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor