Poliţia turcă “vizitează” sediile a două grupuri media asociate cu predicatorul Gulen

Erdogan continuă suprimarea companiilor care au legătură cu predicatorul Gulen, un fost aliat al preşedintelui turc care în prezent locuieşte în auto-exil în SUA.
Poliţişti turci în faţa sediului grupului Koza Ipek
Poliţişti turci în faţa sediului grupului Koza Ipek (Murat Kula/Anadolu Agency/Getty Images)

Poliţia turcă a luat cu asalt miercuri sediile mai multor companii media din opoziţie, cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din 1 noiembrie. Acţiunea autorităţilor turce face parte dintr-o campanie amplă îndreptată împotriva companiilor asociate cu clericul Fethullah Gulen exilat în SUA şi critic frecvent al preşedintelui turc.

În timpul descinderii forţelor de ordine, au izbucnit încăierări între poliţie şi cele câteva zeci de persoane adunate în faţa sediilor televiziunilor Kanalturk şi Bugun în Istanbul. Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea de oameni.

Grupurile media sunt deţinute de Koza Ipek Holding, care are legături cu predicatorul islamic Fethullah Gulen, critic acerb al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Autorităţile turce au preluat marţi gestionarea a 22 de companii deţinute de Koza Ipek.

Erdogan a lansat o campanie de suprimare a susţinătorilor cândva influenţi ai lui Gulen, fostul său aliat, după ce politia şi procurorii, consideraţi ca fiind simpatizanţi ai clericului, au deschis o anchetă de corupţie împotriva cercului de apropiaţi ai lui Erdogan în 2013.

Un procuror turc cere acum o pedeapsă cu închisoarea de până la 34 de ani împotriva lui Gulen, în vârstă de 74 de ani, sub acuzaţia că ar conduce o structură ''paralelă'' în cadrul instituţiilor statului, care urmăreşte să îl înlăture de la putere pe Erdogan.

Erdogan a ajuns la putere cu un program populist şi propunâd o orientare islamică mai radicală în 2003, mai întâi ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte.

După ce s-a aflat la putere câţiva ani, Erdogan a început un război cu aşa-zisa organizaţie din umbră Ergenekon, naţionalistă şi elitistă, formată din generali şi intelectuali, care a condus Turcia din anii '60. Erdogan a stârnit un val de arestări în masă (circa 500 de persoane) împotriva celor bănuiţi de apartenenţă la grup, acuzând organizaţia de terorism şi de organizarea de reţele care încearcă subminarea guvernului.

Societatea civilă îl acuză pe Erdogan de corupţie şi distrugerea democraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe