SUA critică “intimidarea” jurnaliştilor în cadrul alegerilor din Turcia

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de “intimidarea” celor vocilor critice la adresa guvernului preşedintelui Erdogan în timpul alegerilor din weekend din Turcia.

Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.
Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a cerut luni Turciei să “susţină valorile democratice universale”, la o zi după ce Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile şi şi-a recuperat majoritatea parlamentară.

Earnest a declarat că Washingtonul rămâne “profund îngrijorat de faptul că entităţile media şi jurnaliştii individuali critici la adresa guvernului au fost supuşi presiunii şi intimidării în timpul campaniei.”

“Ne-am exprimat atât public cât şi individual îngrijorările legate de libertatea presei, libertatea de exprimare şi de adunare în Turcia”, a notat Earnest. “Continuăm să cerem autorităţilor turce să susţină valorile democratice universale.”

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a publicat luni un raport în care a susţinut că “diminuarea rapidă a opţiunilor pentru entităţile media şi restricţiile asupra libertăţii de exprimare în general, au afectat procesul [electoral] şi rămân un subiect de mare îngrijorare”.

Alegerile au avut loc în mijlocul unei campanii de suprimare a mass mediei turceşti, precum şi a unei campanii desfăşurate de armata turcă împotriva rebelilor kurzi în sud-estul Turciei şi în nordul Irakului.

Forţele de poliţie au lansat săptămâna trecută raiduri la sediile posturilor de televiziune Bugun şi Kanalturk care au legături cu Fethullah Gulen, un cleric exilat în SUA şi un rival al lui Erdogan.

În asaltul lor asupra sediilor celor două posturi de televiziune din Istanbul, poliţiştii au folosit drujbe pentru a distruge uşile de la intrare. Posturile de televiziune sunt deţinute de Koza-Ipek Holding, un conglomerat asociat cu Gulen, pe care Erdogan l-a acuzat că ar complota să înlăture de la conducere partidul său de guvernământ. Clericul a negat acuzaţia.

În plus, sute de oameni, suspectaţi ca fiind susţinători ai lui Gulen, mulţi dintre ei fiind din cadrul poliţiei şi din sectorul judiciar, au fost arestaţi înaintea acestor alegeri anticipate.