Partidul preşedintelui Erdogan, câştigător în alegerile legislative (primele rezultate)

Potrivit primelor rezultate parţiale publicate de televiziunile de ştiri locale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a câştigat alegerile legislative organizate duminică în Turcia.
Preşedintele turc Recep Erdogan la Bucureşti
Preşedintele turc Recep Erdogan la Bucureşti (Epoch Times România)

Astfel, conform canalelor NTV şi CNN-Turk, după numărarea a 52% din buletinele de vot, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 51,8% din voturi.

Partidul Republican al Poporului (CHP) se află pe locul al doilea, cu 22,1% din voturi, urmat de Partidul Democratic al Poporului (HDP), cu 11,4% din voturi, cu procente semnificativ mai mici faţă de cele obţinute pe 7 iunie.

Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), a obţinut 11,2% din voturi, înregistrând o scădere cu cinci procente faţă de precedentul scrutin.

În cele mai mari oraşe din Turcia, numărarea buletinelor de vot nu s-a încheiat încă.

De la deschiderea secţiilor de votare la ora locală 7, s-a înregistrat o prezenţă masivă a populaţiei, în speranţa că alegerile vor pune capăt instabilităţii şi violenţelor care au pus stăpânire pe ţară.

Acesta este cel de-al doilea scrutin legislativ în ultimele cinci luni, care se desfăşoară în Turcia. Partidul de guvernământ a câştigat trei alegeri generale – în 2002, 2007 şi 2011 – dar a pierdut majoritatea în cadrul alegerilor din 7 iunie 2015 şi a eşuat să creeze o coaliţie cu principalele partide de opoziţie.