OSCE: Alegerile din Turcia au fost marcate de violenţă şi restricţionarea mass mediei

Conform misiunii OSCE de monitorizare electorală în Turcia, campania electorală desfăşurată înaintea scrutinului de duminică a fost marcată de violenţe şi suprimarea mass mediei. Partidul de guvernământ AKP a câştigat 50% dintre voturi.
Andrei Popescu
03.11.2015

alte articole

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2015

Într-un raport usturător, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luni că recenta campanie electorală din Turcia a fost marcată de un “mediu provocator în privinţa securităţii” şi de restricţii asupra libertăţii mass mediei.

În urma scrutinului de duminică, Partidul de guvernământ pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a obţinut o majoritate în Parlament. În cadrul alegerilor din iunie, AKP eşuase să obţină majoritatea pentru prima dată în 13 ani.

În ultimele cinci luni de dinaintea alegerilor a fost înregistrată o amplificare a violenţelor după ce un armistiţiu vechi de 2 ani între statul turc şi militanţii kurzi (PKK) a fost suspendat, polarizând şi mai mult ţara de-a lungul unor linii etnice şi ideologice, conform Deutsche Welle.

Reluarea conflictului a declanşat atacuri dure în mass media pro-AKP împotriva Partidului Democrat al Poporului (HDP) – după ce acest partid pro-kurd a pătruns pentru prima dată în Parlament în cadrul alegerilor din luna iunie – precum şi arestarea susţinătorilor săi sau violenţe comise de extremişti de dreapta împotriva acestei formaţiuni politice.

OSCE a declarat că “mediul provocator în privinţa securităţii, în special în sud-estul ţării, împreună cu un număr mare de incidente violente, inclusiv atacuri asupra membrilor partidului şi ai personalului de campanie, au limitat abilitatea rivalilor politici de a desfăşura o campanie electorală liberă.”

În plus, OSCE a adăugat că în cele două săptămâni de dinaintea scrutinului de duminică au fost intensificate atacurile şi arestările împotriva activiştilor şi membrilor Partidului Democrat al Poporului.

HDP a obţinut, totuşi, suficiente voturi pentru a trece pragul de 10% pentru a intra în Parlament, asigurându-şi 59 de locuri şi 10,75% dintre voturi, comparativ cu cele 80 de locuri şi 13% dintre voturi obţinute în luna iunie.

Mass media în continuare sub presiune

OSCE a declarat că mass media din Turcia rămâne o “zonă de îngrijorare serioasă”, în condiţiile în care accesul alegătorilor la diferite opinii a fost restricţionat.

“Investigarea criminală a jurnaliştilor şi a entităţilor media pentru susţinerea terorismului şi defăimarea preşedintelui, blocarea website-urilor, înlăturarea câtorva posturi de televiziune de pe grila de programe a furnizorilor de servicii digitale, precum şi blocarea efectivă a unor entităţi media proeminente au limitat accesul alegătorilor la o pluritate a viziunilor şi informaţiilor”, a declarat OSCE.

Majoritatea entităţilor media turceşti au legături cu diverse companii şi grupuri mari din ţară şi, prin urmare, interesele patronilor acestor societăţi media în obţinerea de licitaţii şi publicitate de stat au dus la interferenţe în autonomia editorială şi a condus la critici limitate la adresa guvernului, în special în cazul emisiunilor TV, a mai susţinut OSCE.

Într-un caz care evidenţiază suprimarea mass mediei, cu câteva zile înaintea alegerilor, statul turc a confiscat două entităţi media ale opoziţiei şi le-a transformat în “purtătoare de cuvânt” ale guvernului.

OSCE a mai descoperit că radiodifuzorul public al Turciei a fost în mod clar de partea guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor