Mass media turcă critică represiunile guvernului împotriva presei

Mass media turcă a denunţat guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru suprimarea desfăşurată de acesta împotriva presei înaintea alegerilor parlamentare din Turcia.
Poliţia turcă desfăşoară un raid la sediul Koza-Ipek Holding, care deţine posturile de televiziune Bugun şi Kanalturk, în Istanbul, 28 octombrie 2015.
Poliţia turcă desfăşoară un raid la sediul Koza-Ipek Holding, care deţine posturile de televiziune Bugun şi Kanalturk, în Istanbul, 28 octombrie 2015. (Captură Foto)

Jurnaliştii turci susţin că guvernul încearcă să reducă la tăcere vocile critice înaintea alegerilor parlamentare din 1 noiembrie, care ar putea forţa Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare al lui Erdogan să conducă în tandem cu opoziţia.

Forţele de poliţie au lansat miercuri raiduri la sediile posturilor de televiziune Bugun şi Kanalturk care au legături cu Fethullah Gulen, un cleric exilat în SUA şi un rival al lui Erdogan.

În asaltul lor asupra sediilor celor două posturi de televiziune din Istanbul, poliţiştii au folosit drujbe pentru a distruge uşile de la intrare. Posturile de televiziune sunt deţinute de Koza-Ipek Holding, un conglomerat asociat cu Gulen, pe care Erdogan l-a acuzat că ar complota să înlăture de la conducere partidul său de guvernământ. Clericul a negat acuzaţia.

Can Dündar, redactorul şef de la ziarul Cumhuriyet, a declarat că Erdogan “urăşte criticile”, în timp ce Ahmet Hakan, un proeminent editorialist la ziarul Hürriyet, a susţinut că suprimarea mass mediei “este cu adevărat fără precedent în istoria Turciei” şi că “jurnaliştii care se definesc ca fiind în tabăra opusă guvernului sunt îngrijoraţi” deoarece sunt “supuşi la atacuri fizice” în această perioadă foarte dificilă pentru presă.

Biroul procurorului şef din Ankara a susţinut într-o declaraţie că descinderea la sediile celor două televiziuni are loc în cadrul unei anchete continue asupra grupului, acuzat de implicare în activităţi de “finanţare a terorismului” şi de “promovare a terorismului”. De asemenea, biroul a acuzat grupul că susţine mişcarea Hizmet a lui Gulen.

Reacţionând la declaraţia biroului procuraturii, directorul executiv al Koza-Ipek, Akin Ipek, a denunţat mişcarea ca fiind motivată politic, susţinând că guvernul a luat aceste măsuri după ce nu a găsit nimic ilegal în timpul inspecţiilor sale.

Suprimarea mass mediei din opoziţie, critică la adresa lui Erdogan sau a politicilor sale, are loc înaintea celor mai cruciale alegeri din ultimii ani în Turcia.

Sute de oameni, suspectaţi ca fiind susţinători ai lui Gulen, mulţi dintre ei fiind din cadrul poliţiei şi din sectorul judiciar, au fost arestaţi înaintea acestor alegeri anticipate, în cadrul cărora partidul de guvernământ va încerca să îşi recâştige majoritatea în Parlament.

Partidul de guvernământ a câştigat trei alegeri generale – în 2002, 2007 şi 2011 – dar şi-a pierdut majoritatea în cadrul alegerilor din 7 iunie 2015 şi a eşuat să creeze o coaliţie cu principalele partide de opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe