Abuzuri şi atacuri împotriva jurnaliştilor. Ce a constatat şi ce nu a constatat Departamentul de Stat al SUA
alte articole
Deşi în România legislaţia garantează libertatea presei, în realitate, lucrurile nu stau aşa. Raportul Departamentului de Stat al SUA "Human Rights Practices for 2014" pentru România denunţă tentative de intimidare, abuzuri şi presiuni asupra jurnaliştilor români venite de la liderii politici şi patroni de presă.
"Agenţiile media deţinute de politicieni precum Dan Voiculescu (Partidul Conservator) şi Sebastian Ghiţă (Partidul Social-Democrat) au atacat verbal în mod repetat autori ce au întocmit raporturi jurnalistice referitoare la afacerile controlate de aceştia sau la activitatea guvernului. Analistul portalului online de ştiri Hotnews, Dan Tăpălagă, a raportat o serie de declaraţii făcute de Sebastian Ghiţă, pe care el şi familia lui le-au considerat intimidante... Tăpălagă si Hotnews.ro au scris în mod repetat despre contractele dintre companiile lui Sebastian Ghiţă şi instituţiile statului", se arată în raportul de stat al SUA, citat de Hotnews.
Raportul îi incriminează atât pe premierul Victor Ponta, cât şi fostul său purtător de cuvânt, Mirel Palada, care nu o dată, s-au lansat în jigniri şi acuzaţii nefundamentate pe dovezi la adresa unor jurnalişti, pentru simplul motiv că aceştia criticau politicile Guvernului:
"Atât Primul Ministru Victor Ponta, cât şi fostul său purtător de cuvânt, Mirel Palada, au denigrat în mod public jurnalişti ce scriau pentru publicaţii ce criticau politicile guvernului. În iulie, Ponta s-a referit la reporterii agenţiei de ştiri Mediafax numindu-i "mujahadini" şi "Talibani" iar în august, Palada a scris despre jurnalişti pe pagina sa de Facebook, numindu-i "ticăloşi", adăugând că îi făcea plăcere să-i execute electronic.". Atât presa cât şi ONG-urile au considerat faptul că Victor Ponta şi Mirel Palada intenţionau să intimideze reporteri. Postările lui Palada au dus la destituirea sa din funcţia de purtător de cuvânt al prim-ministrului", se arată în raport.
La subcapitolul "Violenţe şi acte de hărţuire", raportul Departamentului de Stat constată că "politicieni şi cetăţeni au insultat sau au hărţuit, în unele situaţii, jurnalişti", americanii reamintind, în această lumină, agresarea a trei jurnalişti au fost agresaţi la un miting organizat de postul Tv Antena 3 ca protest faţă de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, incidentele având loc sub ochii indiferenţi ai Poliţiei şi jandarmilor.
Ceea ce nu este inclus în raport însă trebuie menţionat ca fiind emblematic pentru modul în care Guvernul respectă liberatea presei şi liberatea de exprimare în general, este "incidentul" ridicării de către jandarmi, în faţa Guvernului României, chiar de sub camera de luat vederi a reporterilor Epoch Times, a unui practicant Falun Gong, în timp ce dădea un inteviu despre modul în care aceeiaşi jandarmi i-au încălcat dreptul la exprimare, liberă circulaţie etc. privându-l de liberate.
"Incidentul", cuprins în raportul FreeEx pe anul 2014 este mai mult decât un simplu act de "violenţă şi hărţuire", fiind parte din concesiile făcute de Guvernul Ponta Chinei. În aceeaşi zi, reporterilor Epoch Times, singura publicaţie din România care transmite sistematic rapoarte şi analize ale situaţiei politice din China, le-a fost interzis accesul în clădirea Guvernului în timpul vizitei delegaţiei chineze condusă de vicepremierul Zhang Gaoli, personaj, altminteri, suspectat de tortură şi genocid în China.
Cu un an în urmă, reporterilor noştri le-a fost interzis accesul şi în Parlamentul României în timpul vizitei delegaţiei chineze, tot de către Biroul de Presă al Guvernului. Practic, de câte ori în România a avut vizita unui înalt oficial chinez, Epoch Times a avut intezis în instituţiile statului "de drept" român, arătând că, pentru Guvernul României, libertatea presei rămâne un deziderat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.