Percheziţii la AIRBUS (fosta EADS) în Germania, vizând contracte cu România şi Arabia Saudită
alte articole
Mai multe sedii ale grupul Airbus din Germania au fost vizate de percheziţii ale Parchetului din München. Acţiunile organelor de investigaţie vizează suspiciuni de corupţie legate de contracte de circa 3 miliarde de euro încheiate de Airbus, fostă EADS, cu România şi Arabia Saudită, pentru echipamente care asigură securitatea frontierelor.
Parchetul a confirmat percheziţiile, care au avut loc în octombrie în sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space, la Ottobrunn şi Unterschleissheim, în apropiere de München, precum şi în apropiere de Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen, în sudul Germaniei. Totodată, Parchetul din München anchetează mai multe persoane în acest caz, examinând în prezent transferuri de bani în valoare de mai multe milioane de euro, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de Hotnews.
La rândul său, Airbus, fostă EADS, a confirmat existenţa unei anchete a justiţiei germane.
Potrivit sursei citate, în 2009, grupul a obţinut un contract de circa două miliarde de euro cu Arabia Saudită, vizând furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-modernă pentru supravegherea celor 9.000 de km de graniţă ai regatului.
În ceea ce priveşte relaţia EADS cu România, reamintim că, pe 20 noiembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa că "majoritatea persoanelor care au semnat contracte în licenţele Microsoft e posibil să apară" şi în dosarul EADS şi că există "comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să ne coordonăm şi cu ei".
”Ne putem aştepta la orice în dosarul EADS”, a mai declarat Kovesi, adăugând că ”se va ajunge cu siguranţă la învinuiri de persoane”.
Contractul cu EADS, "măreaţa realizare" a Guvernului Năstase
În iulie 2014, odată cu începerea urmăririi penale in rem în dosarul licenţelor educaţionale Microsoft, procurorii DNA au declanşat investigaţii şi în ceea ce priveşte contractul pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între firma germană EADS şi Ministerul de Interne.
Contractul a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, printr-o hotărâre a guvernului Adrian Năstase, la o valoare de aproape un miliard de euro, iar în cadrul său a fost prevăzut buget pentru mită (între 5 şi 10% din contracte de subcontractare încheiate de EADS cu furnizori români) ce urma sa fie direcţionată către MAI şi cabinetul primului Ministru, recte Adrian Năstase.
Conform procurorilor, în anul 2004, imediat după semnarea contractului, EADS a plătit un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor.
În februarie 2005, valorile procentelor de comision au fost renegociate la 15%, pentru a satisface noile exigenţe odată cu înlocuirea lui Adrian Năstase de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, premier.
În cazul EADS au fost vehiculate până acum nume importante precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Bejenariu şi Victor Ponta.