Premieră în România! Două bănci reclamate la DNA pentru posibile deturnări de fonduri

Statul român a alocat fonduri bugetare în cadrul programului "Banca pentru Locuinţe fără a exista niciun interes din partea autorităţilor în urmărirea eficacităţii acestui program", constată inspectorii Curţii de Conturi.
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Vacaroiu
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Vacaroiu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Departamentul al II-lea al Curţii de Conturi a sesizat DNA cu privire la posibile deturnări de fonduri şi obţinere ilegală de fonduri de către cele două bănci pentru locuinţe (BpL) din România- BCR BpL şi Raiffeisen BpL, relatează Hotnews. Prejudiciul total estimat de inspectorii Curţii depăşeşte 328 milioane de lei, circa 80% din sumă fiind pusă în seama BCR BpL. În replică, băncile susţin că nu au încălcat legea şi că "există o înţelegere complet greşită a Curţii de Conturi din România asupra modului cum funcţionează sistemul de economisire creditare în domeniul locativ."

Concret, Curtea de Conturi acuză cei doi actori ai pieţei - BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - că au "gestionat un mecanism" prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal şi că şi-ar fi vândut produsele către minori şi vârstnici, lucru care este interpretat ca fiind interzis de lege. Potrivit sursei citate, modelul de afaceri al băncilor pentru locuinţe presupune că cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat 250 de euro, iar la această suma se adaugă şi bonificaţia primită de la bancă. Cele două bănci anunţă că au depus obiecţiuni la Raport şi că au respectat întru totul legea.

În timpul controlului, BCR Bpl era condusă de Carmen Schuster (ea preluând în aprilie 2015 postul), care ulterior a fost înlocuită cu Lucian Anghel la începutul acestui an. La Raiffeisen BpL, preşedinta este Aurelia Cionga din anul 2012.

Sursa citată mai precizează că, chiar la această oră, comisiile de specialitate din Parlament discută modificarea legislaţiei din domeniul economisirii-creditării, însă acest lucru ar putea dura.

Merită menţionat că inspectorii Curţii de Conturi au mai constatat că statul român a alocat fonduri bugetare în cadrul programului "Banca pentru Locuinţe fără a exista niciun interes din partea autorităţilor în urmărirea eficacităţii acestui program.

"Având în vedere scopul pentru care legiuitorul a emis legea privind dezvoltarea domeniului locativ pe termen lung, apreciem că acest obiectiv nu s-a realizat, fiind caracterizat printr-o eficienţă foarte redusă (sume imense plătite de bugetul de stat doar pentru economisirea pentru o perioadă de 5 ani a deponenţilor), în condiţiile nerespectării obligaţiei de verificare a modului de utilizare în scop locativ a sumei contractate, a primei de stat şi a creditului pentru domeniul locativ de către client.", susţin inspectorii.

Reacţia Băncilor

"Banca a respectat mereu şi va respecta legea de funcţionare a sistemului de economisire creditare în scop locativ. Suntem în proces de a demonstra aceasta în justiţie. Am acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României pentru interpretarea proprie, pe care o considerăm fără legătură cu legea.

În mod particular, dacă s-ar considera acest tip de interpretare a Curţii de Conturi din România (inexplicabil şi nemaîntâlnit la nivel european) s-ar trage în mod eronat concluzia că toate sistemele de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obţin ilegal fonduri”, pe când în realitate aceste sisteme funcţionează de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schemă de îmbunatăţire a condiţiilor de locuit ale cetăţenilor, indiferent de vârstă şi de condiţie socială.", susţine BCR.

"În opinia noastră, aşa cum am arătat şi în momentul în care Curtea de Conturi a încheiat acţiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a respectat toate legile şi reglementările care guvernează funcţionarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, deşi mai nou în România, funcţionează de altfel în acelaşi fel şi cu succes în ţări dezvoltate din Uniunea Europeană.
Am contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi, până în prezent obţinând suspendarea acesteia în prima instanţă. Din păcate, decizia a fost făcută cunoscută publicului şi provoacă deja efecte negative asupra băncii şi asupra clienţilor noştri.

Convinsă că a respectat reglementările legale în vigoare, RBL (împreună cu Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România - ABDLR) face toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor legitime ale clienţilor săi.", susţin şi oficialii Raiffeisen BpL

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne