Petre Tobă şi Florentin Pandele, verdicte de plagiat "masiv"

Fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul Florentin Pandele şi-au plagiat tezele de doctorat, au stabilit comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU desemnate să investigheze cele două cazuri.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au au dat verdicte de plagiat "masiv" atât în cazul tezei de doctorat a fostului ministru Petre Tobă, cât şi în cazul primarului Florentin Pandele, au declarat surse guvernamentale pentru hotnews.ro. Urmează acum votul final al Consiliul General al instituţiei.

Decizia vine după ce Consiliul General al CNATDCU a respins recent două rapoarte realizate de alte comisii de specialitate prin care au fost "spălaţi" de acuzaţia de plagiat cei doi demnitari.

În cazul lui Tobă, motivele invocate de specialişti au stârnit un val de nemulţumire în spaţiul public, comisia fiind acuzată că a făcut flick-flack-uri cu logica şi bunul-simţ. O situaţie similară a avut loc şi în cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, care a fost la rândul său spălat de acuzaţia de plagiat care îl viza.

În ambele situaţii, comisiile au recomandat Consiliului General al CNATDCU păstrarea titlului de doctor, însă forul suprem al instituţiei nu a împărtăşit această opinie şi a solicitat reanalizarea celor două cazuri.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară", a declarat vicepreşedintele CNATDCU Marius Andruh.

După ce s-au respins prin vot cele două rapoarte, preşedintele CNATDCU a fost desemnat să numească comisii din exteriorul Consiliului General care să se pronunţe pe marginea acuzaţiilor supuse controlului instituţiei, iar acum comisiile respective au dat verdict de plagiat în ambele situaţii.