Lucian Isar: BNR a dat prime de 28,4 milioane de euro pe întreaga perioadă de criză
alte articole
Banca Naţională a României a acordat, pe întreaga perioadă de criză, bonusuri de performanţă de aproximativ 28,4 milioane de euro, a scris duminică, pe site-ul personal, economistul Lucian Isar, fost ministru delegat în Guvernul Ponta.
"Salariile Românilor au fost tăiate în 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut că nu a fost ideea lor). Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constituţională. Greşelile de politică monetară şi de credit au făcut ca România să revină la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfârşitul lui 2008 de abia la sfârşitul anului 2014. O criză prelungită.
În toată această perioadă de criză, BNR a dat bonusuri de performanţă. Aproximativ 28,4 milioane de euro pe întreaga perioadă de criză. Economia reală a fost afectată major şi a pierdut pe lângă companii şi locuri de muncă şi 28% din PIB (42 miliarde de euro) în creştere reală.
Bonusul încasat de BNR este de 0,7 la mie din performanta "negativă", 1 milion de euro la 1,5 miliarde de euro de Produs Intern Brut pierdute. Înainte de criză, deloc surprinzător, BNR a făcut profit sporadic. În 26 de ani, majoritatea anilor sunt pe pierdere, acoperiţi de la bugetul de stat", scrie Lucian Isar.
În opinia fostului ministru, unii angajaţi BNR consideră că li se cuvine bonusul pentru auto-apreciata performanţă, deşi conform legii, singurul criteriu de performanţă al BNR a fost ratat în 11 din ultimii 12 ani.
Bonusurile acordate pe ani, plătite în anul imediat următor:
– 2009, 7 milioane euro bonus (link aici)
– 2010, 28,3 milioane ron bonus (link aici)
– 2011, 6,6 milioane ron bonus (link aici)
– 2012, 14 milioane Ron bonus (link aici)
– 2013, fără bonus datorită pierderii dar au crescut salariile cu 17 milioane ron (link aici)
– 2014, 28,7 milioane Ron bonus plus fond propriu pentru investiţii (link aici)
"BNR ratează singurul obiectiv din statut. BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit. 350 mii de companii au intrat în insolvenţă pe fondul crizei artificial declanşate, amplificate şi prelungite. Bonusul de performanţă stă bine în limuzinele de 1 milion de euro (5 bucăţi).
1 milion de euro bonus pentru aproximativ fiecare punct procentual de PIB pierdut în aceşti ani (1% PIB reprezintă aproximativ 1,5 miliarde de euro). Merită, aşa cum spunea angajatul BNR", a subliniat Lucian Isar.