RISE Moldova: V. Platon – unul dintre principalii actori în războiul băncilor din Moldova

Cu mandat de arest pentru 30 de zile, reţinut de serviciile speciale ucrainene, aproape extrădat în Moldova, şi subiect al unei investigaţii RISE Moldova, numele lui Veaceslav Platon apare tot mai des în presa de la Chişinău.
Schema de achiziţionare a acţiunilor de la Moldova-Agroindbank (rise.md)
Maria Maevschi
26.07.2016

Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova a devenit ţinta vânătorilor de bănci, se arată într-o nouă investigaţie RISE Moldova. Cele mai multe bănci moldoveneşti sunt controlate de companii offshore în spatele cărora se ascund proprietarii reali, iar autorităţile de la Chişinău nu prea pot face nimic pentru a scăpa de acest fenomen. Potrivit jurnaliştilor Rise, lupta se dă pe mai multe fronturi, inclusiv la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Fiul lui Veaceslav Platon, Artiom, chitarist al unei trupe rock care nu prea avea bani pentru înregistrări, a devenit multimilionar peste noapte, primind în dar, de la tatăl său – controversatul bancher şi fostul politician - 40 de milioane de dolari. Banii însă nu erau destinaţi pentru muzică, ci urmau să fie folosiţi pentru preluarea unei părţi din sistemul bancar moldovenesc. Astfel, fostul deputat Veaceslav Platon a devenit în timp unul dintre principalii actori în războiul băncilor.

Veaceslav Platon, omul de afaceri dat în urmărire internaţională, luni, 25 iulie, de către Procuratura Anticorupţie, a fost reţinut în noaptea aceleiaşi zile, la Kiev, de către serviciile speciale ucrainene. Procuratura Generală de la Chişinău a confirmat informaţia, anunţând în acest sens, că procedura de extrădare a lui Platon din Kiev, Ucraina a fost deja iniţiată. Tot luni în cadrul unei conferinţe de presă, şi preşedintele Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că Platon ar fi conectat atât la „Furtul miliardului”, cât şi la spălarea de bani rusească de peste 20 de miliarde de dolari – „Laundromatul”.

RISE Moldova a urmărit traseul tranzacţiei în sumă de 40 de milioane de dolari, încheiată între tată şi fiu, descoperindu-se până la urmă că banii au trecut printr-o platformă complexă de spălare de bani. De fapt era aceeaşi platformă folosită anterior în transferul secret a sumei de 20 de miliarde din Rusia în Uniunea Europeană, prin intermediul unei bănci din Moldova în care Platon figura drept acţionar. Deşi Platon încerca să convingă că ar fi fost vorba de 40 mln lei, ulterior a recunoscut că erau dolari.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor