Gabriel Biriş: Ministrul Anca Dragu ştia despre proiectul de modificare a Codului Fiscal

Nevoit să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat, în urma scandalului declanşat de apariţia în presă a unui controversat proiect de modificare a Codului Fiscal- proiect pe care ministrul Finanţelor a refuzat să şi-l asume, Gabriel Biriş face un pas în faţă şi încearcă să clarifice problema.
Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.09.2016

Ministrul Finanţelor Anca Dragu avea cunoştinţă despre proiectul de modificare a Codului Fiscal care a declanşat o adevărată isterie în presă - chiar dacă nu a citit fiecare virgulă, ideile principale au fost discutate, a declarat joi seară, la Realitatea Tv, fostul secretar de stat Gabriel Biriş, artizanul iniţiativei.

"Mi-am înaintat demisia pentru că, în urma criticilor nejustificate făcute fără nici cea mai mică analiza a textului, s-a creat o presiune foarte puternică pe colegii mei, care a dus la retragerea susţinerii pentru proiect. Eu am venit ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor pentru a implementa un proiect de reformă fiscală. Proiectul este inclus în această ordonanţă de urgenţă", a declarat Gabriel Biriş, adăugând că, de fapt, dacă proiectul era analizat, se putea vedea că nu era vorba de nicio majorare a taxelor, ci de o rearanjare a sarcinii fiscale.

Întrebat dacă ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ştia despre acest proiect, fostul secretar de stat a replicat: "Ştiam cu toţii despre acest proiect. Acest proiect a fost discutat în Ministerul Finanţelor, a fost discutat în ansamblu, sunt totuşi 100 de pagini, nu ştiu dacă un ministru poate să citească toate detaliile acestea tehnice, nu îmi dau seama".

"Am decis să demisionez din cauza criticilor care au creat o presiune care a dus la nesusţinerea acestui proiect. A fost alegerea mea. Din păcate, avem tendinţa să ne isterizăm foarte uşor, înainte să analizăm, iar isteria ne produce foarte mult rău. Este greu de crezut că doamna Dragu a citit fiecare virgulă, dar ideile principale au fost discutate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice.

Nu cred că, în momentul în care a spus că nu recunoaşte un proiect despre creşterea de taxe, este posibil să fi crezut că este vorba de un alt proiect pentru că în această ordonanţă nu este vorba despre creşterea taxelor. Este vorba de măsuri de simplicare fiscală, sunt foarte multe lucruri bune, dar avem tentaţia de a ne duce pe ceea ce este senzaţional. Proiectul corectează multe dificultăţi fiscale", a adăugat fostul secretar de stat.

Gabriel Biriş a explicat că se lucrează la acest proiect de ani de zile, fiind susţinut şi de alţi specialişti în fiscalitate.

"Proiectul aducea sub o singură umbrelă sarcina fiscală, într-un mod unitar, în aşa fel încât să avem claritate şi simplitate. Era vorba doar de o reaşezare. Nu creştea nicio taxă, dacă se făcea un calcul simplu se vedea că era vorba doar de o rearanjare, nu de creşteri de taxe.

Noi lucrăm la acest proiect de câţiva ani, cum poate să analizeze cineva acest proiect tehnic să iasă şi să îl critice după trei ore, când sunt 100 de pagini? Nu este în regulă. Principala greşeală îmi aparţine pentru că nu am realizat consultările înainte de a da proiectul în avizare internă. Aici cred că este principala greşeală. S-a privat economia românească de o lege foarte bună. Majoritatea investitorilor români şi străini susţin acest proiect. De ce credeţi că îl susţin?", a subliniat fostul secretar de stat.

Reamintim că, marţi, Profit.ro şi Ziarului Financiar au publicat informaţii despre un proiect de ordonanţă de urgenţă de 100 de pagini ce viza modificarea radicală a Codului Fiscal. Proiectul de OUG a fost obţinut pe surse. Proiectul legislativ ar fi urmat să schimbe din temelii Codul Fiscal, pornind cu redefinirea activităţilor dependente/independente, categoriile de venituri supuse impozitării şi sfârşind cu modificarea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de pensii şi de sănătate.

Preţ de o zi, Ministerul de Finanţe a evitat să comenteze ştirea, după care ministrul Anca Dragu a declarat public că Ministerul său nu-şi asumă proiectul de act normativ apărut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor