Preda: Scenariul catastrofic e că un om apărut de nicăieri ajunge preşedinte şi face guvern cu Şoşoacă
Politologul Cristian Preda a atras atenţia, la postul B1 TV, că prezidenţiabilul Călin Georgescu a apărut de nicăieri şi ar putea ajunge acum preşedintele României şi susţine un Guvern din care să facă parte prorusa Diana Şoşoacă, al cărei partid a intrat în Parlament, alături de AUR şi POT.
Jurnalist: După toate aceste cifre, cu siguranţă există discuţii intense în interiorul partidelor. La ce să ne aşteptăm? Cum ar putea arăta noul executiv?
Cristian Preda: E greu de spus. Trebuie să vedem întâi distribuţia mandatelor, pentru că e o diferenţă între procente şi mandate, în condiţiile în care sunt circa 13% din voturi care s-au dus către partide care nu trec pragul. Şi atunci, cei care sunt pe primele locuri, PSD şi AUR, vor avea mici bonusuri. Rămâne însă de văzut care va fi raportul între partidele pro-europene şi, respectiv, partidele izolaţioniste.
Le spun suveraniste, cred că un nume mai bun e izolaţionist. Nu e exclus ca partidele pro-europene să aibă împreună peste 60% şi atunci să fie posibilă o formulă sau alta de majoritate în interiorul acestei opţiuni pro-europene, pentru că, în fond, clivajul principal, tensiunea principală pe care o avem în acest moment în sistemul nostru politic, este între aceste două mari opţiuni:
Cei care vor să consolideze poziţia noastră europeană şi atlantistă şi cei care vor să o slăbească şi să ne pună într-o relaţie cu Moscova. Asta e miza şi ce vedem este că a scăzut totuşi puţin, sunt totuşi 5-6% de săptămâna trecută varianta asta izolaţionistă pro-Kremlin şi probabil că după prezidenţiale vom vedea mai clar.
Nu cred că cineva va face un guvern săptămâna asta, pentru că rolul preşedintelui în orientarea majorităţii este covârşitor. Aşa s-a întâmplat tot timpul când s-au făcut alegerile prezidenţiale şi legislative în acelaşi an, în 90 şi 2004. Noi am uitat lucrul ăsta, dar cel care va fi ales preşedinte va avea un cuvânt decisiv de spus în privinţa asta.
Jurnalist: Anterior vorbeam cu un jurnalist stabilit în Republica Moldova şi spunea despre cum ar putea fi afectată şi Republica Moldova în cazul în care am putea avea un executiv din care să facă parte şi aceste partide aşa-zis suveraniste. Cum ar arăta până la urmă relaţia cu Republica Moldova dacă aici la Bucureşti am avea un executiv din care să facă parte şi partidele extremiste? Într-un scenariu pesimist, bineînţeles.
Cristian Preda: Eu vreau să vă spun ceva. Noi avem şapte partide în Parlament, patru dintre ele, PSD, PNL, UDMR şi USR sunt membre ale unor reţele de partide pro-europene. PSD-iştii la socialişti, PNL-ul şi UDMR-ul la populari, USR-ul la liberali europeni. Niciunul dintre aceste partide nu va forma un guvern cu Simion, Şoşoacă sau, cum o cheamă, Gavrilă de la POT. Pentru că există nişte, cum să vă spun, identităţi politice care sunt cât de cât consistente, oricât ar fi ele de rar invocate în dezbaterea publică din România. Aceste partide au totuşi, cum să-ţi spun, un profil construit la nivel european că noi, vă gândiţi, din 2007 suntem parte a Europei.
Contăm acolo cu ce facem în Consiliul Uniunii, cu ce facem în Parlamentul European, cu comisarii pe care i-am numit. Noi suntem parte a acestui maşinării. Şi atunci, niciunul dintre partidele astea nu va intra într-o combinaţie.
Scenariul catastrofic e cel în care omul care a apărut din nicăieri, pe care săptămâna trecută sunt convins că nu îl ştiau nici măcar jumătate din români, ajunge preşedinte! Ăsta e scenariul catastrofic, şi s-ar apuca să facă un guvern cu Şoşoacă. Vă daţi seama ce combinaţie ar fi asta? Eu nu cred că se va ajunge aici.