Cine este fondatoarea POT, partidul TikTok-ist care îl sprijină puternic pe Georgescu. Vrea relaţii mai strânse cu comuniştii de la Beijing
POT (Partidul Oamenilor Tineri), o formaţiune politică necunoscută până la aceste alegeri, care şi-a declarat sprijinul pentru Călin Georgescu, a reuşit performanţa de a intra în Parlamentul României obţinând un scor apropiat cu partidul condus de Diana Şoşoacă.
După primul tur al cursei pentru Cotroceni, POT a început să aibă o prezenţă tot mai accentuată pe reţelele sociale, mai ales pe TikTok, platforma chinezească suspectată că ar fi facilitat şi ascensiunea lui Georgescu în sondaje.
POT este o formaţiune fondată în 2023 şi condusă de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, membră în grupul de prietenie cu China, care s-a remarcat printr-un discurs asemănător celui promovat de Călin Georgescu, adică ultranaţionalism, o formă ultra-radicală de creştinism mistic şi un discurs cu tente legionare care face apel la elemente naturale, “strămoşi” şi personaje puternic mitologizate din istoria României, arată o analiză realizată de Antena 3.
Potrivit sursei citate, Gavrilă a locuit mai mulţi ani în Marea Britanie şi Germania, unde a lucrat în domeniul imobiliar. Aceasta a intrat în Parlament după alegerile legislative din 2020 din partea Partidului AUR.
Între 2007 şi 2020, ea a lucrat în domeniul imobiliar la Londra şi München, iar în momentul în care a intrat în Parlament avea o casă de locuit de 563 mp şi un apartament de 74 mp la Deva, Hunedoara, precum şi un imobil de 55 mp în München, achiziţionat în 2018.
De asemenea, în 2020, Anamaria Gavrilă declara investiţii importante – acţiuni în valoare de 355.000 de lire sterline la Iamyiam Ltd (UK) şi de 47.500 de euro la Papaya City Gmbh (Germania). Un an mai târziu, Gavrilă şi-a vândut apartamentul din München în schimbul sumei de 664.000 de euro.
Potrivit analizei, în declaraţia de avere din iunie 2024, Gavrilă a menţionat trei terenuri intravilane în Deva, totalizând peste 8.000 mp, precum şi două terenuri agricole în Bârsău, Hunedoara, obţinute prin donaţie, de peste 10.000 mp.
În calitate de parlamentar, Gavrilă, care în 2021 a demisionat din AUR, a participat la evenimente publice la ambasada Chinei, de unde transmitea mesaje despre “pace şi echilibru”.
Într-o postare din martie 2023 pe pagina sa de Facebook, fondatoarea POT a transmis că a vizitat Ambasada Chinei din Bucureşti unde a fost invitată la o întâlnire cu reprezentanţii Beijingului în România.
În mesajul său, Gavrilă a făcut apel la consolidarea relaţiilor dintre România şi dictatura comunistă chineză, adăugând că aceste relaţiile trebuie să devină “o temelie pe care putem ridica o construcţie a viitorului.”
Totodată, Gavrilă a declarat că “refuzul României de a dezvolta proiecte economice reciproc avantajoase şi relaţii diplomatice cu China nu este întemeiat”.
Nu în ultimul rând, Gavrilă a afirmat că regimul comunist, condamnat pe plan internaţional pentru situaţia dezastruoasă a drepturilor omului din China, este un partener “serios şi de încredere”.
La rândul său, Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, a afirmat, într-o intervenţie la Digi24, că partidele suveraniste AUR, SOS şi POT au o idee de reconsiderare a poziţiei României în plan european, dar cu nuanţe:
“AUR indică oarecum o continuare a legăturilor europene, SOS are poziţii foarte agresive, mult mai aliniate cu Rusia, iar POT, Ana Maria Gavrilă, lideră POT, cochetează foarte intens cu China şi are mesaje anti-NATO destul de pregnante. Deci sunt anumite disensiuni în partea suveranistă. Dar ce-i important, amândouă taberele au în jur de 35%. Cine este cel care este important în acest lucru? Este PSD”.