Informaţii pe surse că Ponta ar încerca să preia şefia PSD. Cât de posibilă e o alianţă cu AUR? Ce spune un cunoscut sociolog
Sociologul Vladimir Ionaş a atras atenţia, într-o intervenţie la postul B1 TV, că orice discuţii purtăm despre o eventuală majoritate, despre un eventual guvern, se vor reseta după alegerile din turul 2. Contează foarte mult cine va fi preşedintele, pentru că îşi va impune sau va încerca să-şi impună, într-un fel sau altul, voinţa.
Jurnalistă: Vă întreb, domnule Vladimir Ionaş. Din punctul dumneavoastră de vedere, care dintre variante ar fi cea mai uşor de luat în calcul? Pentru că, în acest moment, vedem mai multe scenarii: PSD plus PNL, eventual şi USR şi UDMR. Pentru că PSD-PNL, în varianta în care sunt acum, nu ar avea mandatele necesare. Deci ar trebui să fie cel puţin încă un partid alături de cele două. De asemenea, avem o variantă care nu e deloc exclusă, din câte văd, PSD cu AUR.
Şi eventual cu unul dintre cele două partide aşa-numite suveraniste. Dar nu ştiu cum vor coabita doamna Şoşoacă şi domnul Simion. Şi, de asemenea, am putea să ne mai gândim şi la alte variante. Pentru că inclusiv aceste partide suveraniste pot să vină cu propria propunere de guvern. Care dintre cele trei ar putea să stea în picioare, dacă ne luăm după imaginea din acest moment?
Vladimir Ionaş: La nivel teoretic ideal, evident că PSD-PNL, USR, UDMR ar fi varianta care ar conveni unei mari părţi a societăţii. Pe de altă parte, mi se pare foarte greu de realizat. Mi se pare şi o greşeală de strategie această întârziere a unor negocieri. Atât timp cât doamna Lasconi are nevoie absolută de voturile PSD şi de voturile PNL, de susţinerea acestora în teritoriu.
Pentru că nu e de ajuns un mesaj de la centru pentru a te asigura că electoratul acesta o va vota. Mi se pare o greşeală de strategie linia aceasta, că vom discuta după alegerile prezidenţiale. Cred că doamna Lasconi, în momentul de faţă, trebuie să pună pe masă, atât la PSD, cât şi la PNL, tot ceea ce poate oferi pentru a se bucura de susţinerea în teritoriu din partea celor două partide.
Pe de altă parte, orice discuţii purtăm noi astăzi despre o eventuală majoritate, despre un eventual guvern, se vor reseta după alegerile din turul 2. Contează foarte mult cine va fi preşedintele, pentru că îşi va impune sau va încerca să-şi impună, într-un fel sau altul, voinţa. Şi va fi o luptă mult mai dură între viitorul preşedinte şi oricare ar fi alianţa care se va prezenta în faţa sa cu o propunere de prim-ministru.
Jurnalistă: Pe de altă parte, vedeam declaraţii foarte împăciuitoare din partea domnului Ponta, care pare reşapat în acest moment. Există deja informaţii pe surse cum că dumnealui s-ar pregăti să preia preşedinţia partidului. Şi, în mod evident, în PSD sunt acum cel puţin două tabere. Una dintre ele, din câte văd, ar susţine o alianţă cu AUR.
Dacă AUR ar face o astfel de alianţă sau dacă celelalte două partide, SOS şi POT, ar face o alianţă cu PSD, cum ar putea să dea asta în ochii electoratului lor? Că, până la urmă, cei care l-au votat pe domnul Georgescu şi cei care au votat aceste partide suveraniste au făcut acest lucru tocmai pentru a da o palmă actualelor partide.
Ori să le vezi pe aceleaşi partide, PSD cel puţin, alături de AUR, pentru că nu prea au cum altfel – deci cam toate variantele trebuie să cuprindă PSD-ul – ar fi ca şi cum s-au prezentat degeaba la urne, nu?
Vladimir Ionaş: Cu siguranţă. E greu de crezut că AUR va accepta, în momentul de faţă, o alianţă cu PSD-ul. Probabil, dacă se va negocia. În acelaşi timp, eu cred că PSD-ul va fugi de o astfel de alianţă de guvernare. Poate va fi vorba, repet, în funcţie de numele viitorului preşedinte, de o susţinere din umbră în Parlament.
Dar, repet, există o variantă mult mai, să spunem aşa, normală, din punctul de vedere al partidelor pro-europene, pro-atlantiste, că ele să se aşeze la masă şi împreună să aibă o majoritate şi să ofere un viitor guvern. Greu!
Va fi o negociere extrem de grea, extrem de dificilă, dar dacă vor învăţa să lase fiecare de la el şi să accepte un compromis, atunci s-ar putea ajunge la un astfel de guvern.